Partij voor de Dieren: paar­den­markten verbieden


14 september 2009

Den Haag, 14 september 2009 – Paardenmarkten zouden uit oogpunt van dierenwelzijn moeten worden verboden. Dat vindt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. Paardenmarkten zijn doorgaans niet meer dan folklore, de handel in de dieren is bijzaak. Bovendien staan de paarden vaak urenlang vastgebonden zonder eten of drinken.

In Alphen aan den Rijn wordt komende woensdag (16 september) een jaarmarkt gehouden met deze keer ook een paardenmarkt. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft strenge voorwaarden aan de organisatoren van de markt gesteld. Zo mogen de paarden niet lang in de zon staan en zeker niet langer dan zes uur achter elkaar stilstaan. Ook moeten de gezondheid en hygiëne van de dieren gewaarborgd zijn.

De Alphense wethouder Blom van Dierenwelzijn heeft laten weten het jammer te vinden dat de paardenmarkt niet wordt verboden. Volgens Blom is een paardenmarkt iets van vroeger tijden, maar moet de manier waarop er met de paarden wordt omgegaan van deze tijd zijn. Zo zal een dierenarts de paarden onderzoeken en zal de gemeente erop toezien dat de paarden goed worden verzorgd en voldoende water en voedsel krijgen. De Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland steunt de opstelling van wethouder Blom. Ook de PvdD zou paardenmarkten het liefst verbieden.

PvdD-Statenlid Carla van Viegen: ‘Paardenmarkten bestaan ter opleuking van dorpsfeesten, wat ten koste gaat van de dieren. De handel in de paarden stelt nauwelijks iets voor; er wordt zelfs door de organisatie geld gegeven aan eigenaren van dieren die worden aangeleverd. Vaak staan de paarden urenlang vastgebonden naast een kermis met veel herrie. Daar raken de dieren gestrest van. Ze worden soms op een dieronvriendelijke manier opgejut. Bovendien mankeert er vaak wat aan de gezondheid van de dieren die te koop worden aangeboden. De niet-verkochte dieren worden in veel gevallen voor de slacht op transport gezet naar het buitenland. Ze staan dan urenlang opeengepakt in een krappe vrachtauto, waarna ze in Zuid-Europa alsnog worden afgemaakt. De PvdD is fel tegenstander van deze handelwijze.’