Partij voor de Dieren: gemeenten moeten zwanen­driften verbieden


19 september 2009

Den Haag, 20 september 2009 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vindt dat gemeenten het zwanendriften op hun grondgebied moeten verbieden. Zwanendriften is een zeer dieronvriendelijke manier van zwanen houden, waarbij onder meer een stukje van de vleugel wordt afgehaald. Alphen aan den Rijn staat het zwanendriften al niet meer toe en ook Waddinxveen wil overgaan tot een dergelijk verbod.

Het zwanendriften is een vorm van zwanen houden die stamt uit de middeleeuwen. Daarbij worden knobbelzwanen gehouden voor hun veren, dons en vlees en soms ook als siervogel. Het zwanendriften is zeer dieronvriendelijk omdat de dieren onder meer worden geleewiekt. Dat betekent dat de punt van één van de vleugels onverdoofd wordt afgehakt, zodat de zwaan nooit meer kan vliegen. Ook krijgen de zwanen een tatoeage op hun snavel. Bij het vangen worden de dieren doorgaans zeer ruw behandeld en gebeurt het doden op een dieronwaardige manier. De uitoefening van dit beroep is per 1 april 2008 officieel verboden.

Een zwanendrifter uit Nieuwerbrug heeft echter tot 2013 ontheffing gekregen op grond van de Flora- en faunawet. De man heeft toestemming van de minister van Landbouw om 600 koppels zwanen te houden in het Groene Hart. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland (PvdD) heeft vorig jaar tevergeefs een bezwaarschrift ingediend tegen het verlengen van deze vergunning.

Eigenaren van de gronden en wateren waar de zwanen zich bevinden, moeten daar wel mee akkoord gaan. De Alphense wethouder Dierenwelzijn Robert Blom heeft die toestemming niet gegeven voor de gemeentegronden in Alphen aan den Rijn en heeft de zwanendrifter inmiddels toegang tot zijn gemeente ontzegd. Zijn collega-wethouder uit Waddinxveen, Dorenda Gerts, is hetzelfde van plan. Beiden noemen het zwanendriften dieronvriendelijk en niet van deze tijd.

Omwonenden van wateren in de polder en singels waar de zwanen rondzwemmen, hebben eveneens bezwaren geuit tegen het optreden van de zwanendrifter. De PvdD heeft daarover inmiddels diverse mails en telefoonmeldingen binnengekregen. Carla van Viegen, Statenlid voor de PvdD in Zuid-Holland, is blij dat Alphen aan den Rijn en Waddinxveen het zwanendriften willen verbieden. Zij hoopt dat andere omliggende gemeenten dit voorbeeld volgen, al dan niet na bezwaren van hun eigen inwoners. Verder adviseert de PvdD mensen om aangifte te doen bij de politie indien misstanden bij het zwanendriften worden geconstateerd.