Daniëlle van Schut­terhoef wint foto­wed­strijd “Dieren in de winter”.


28 februari 2010

Leiden, 1 maart 2010 - Met een foto van een kat, die vanuit het raam loert op een merel op haar balkon heeft Daniëlle van Schutterhoef de fotowedstrijd gewonnen die de Partij voor de Dieren had feorganiseerd. Daarmee heeft zij een gratis Meat Free Monday diner voor twee gewonnen bij restaurant Piccolino in Leiden. Lijsttrekker Dick de Vos overhandigde deze prijs op zondag 28 februari in het Koetshuis in de Leidse Hout.

Juryrapport Fotowedstrijd “Dieren in winters Leiden”.
“Hoe komen de dieren in en om Leiden de winter door?” Dat was de oproep voor de fotowedstrijd die de Partij voor de Dieren in Leiden organiseerde. Er kwamen 39 inzendingen binnen van jong en oud, professioneel en amateurs. Uit de foto moest blijken hoe de dieren in winters Leiden leven: in het wild, op straat, thuis of op de kinderboerderij. Duidelijk moest zijn dat de dieren op de foto onderdeel zijn van de stad. Een deskundige jury heeft op 24 februari 5 winnende foto’s geselecteerd.

5. Keep (Herman Berkhoudt)

Een prachtige foto van Herman Berkhoudt, vogeldeskundige en professionele fotograaf voor Naturalis. Kepen zijn nauwe familie van onze inheemse vink en leven in Noord-Europa. Net als veel andere noordelijke trekvogels brengen ze in onze streken de winter door. Ze zijn en blijven welkom in Leiden!Het is niet te zien dat deze foto in de stad genomen is, en daarom staat deze keep niet in de top-3

4. Veldmuis (Kees van Schagen)

Hetzelfde geldt voor de foto van deze veldmuis. In Leiden wonen ook dieren in het wild: mollen, ringslangen, amfibieën en muizen. Helaas is er steeds minder groen om in te leven en de schaarse stukken die er zijn, zijn niet allemaal als ‘groene linten’ met elkaar verbonden. Het is een haarscherpe foto van een moment waarop de muis verrast lijkt door de fotograaf. De stad is niet zichtbaar op de foto maar dit is deze schattige muis vergeven.

3. Kapsalon (Megan Hulscher)

Een etalage met daarop het woord Kapsalon. Achter de ruit etenswaren en een dikke kat op de vensterbank. Wat is hier aan de hand? Navraag leert dat een “kapsalon” in goed Leids een patatje betekent met vlees, sla en heel veel sauzen erop. Een typisch stadsbeeld dus, met een vergenoegde kat erop en dat het winter is, is nog net te zien aan de dikke jassen van de kinderen die de foto maakten.

2. Watervogels (Walter van Peijpe)

Eenden, aalscholvers en ganzen aan een winterse singel. Kan het Leidser? De dieren zijn heel tam. De fotograaf kon dichtbij komen en maakte een foto met een mooie compositie met veel functioneel wit: de sneeuw op de oever lijkt het hoofdonderwerp en de dieren onderwerpen zich daaraan. De gans op de voorgrond is een zogenoemde soepgans: door vele generaties heeft deze niet meer de kleuren van zijn voorouders, de grauwe ganzen, maar hebben ze allerlei kleurvarianten gekregen.

1. Kat achter het raam (Daniëlle van Schutterhoef)

De winnende foto. Een kleine stadstuin, een bevroren voederbak en een scharrelende merel. En een zwarte kat die het vanachter het raam allemaal verlekkerd aanziet. Deze mensen houden duidelijk van dieren want ze houden de kat binnen. Goed voor de kat maar ook voor de vogels in de tuin. De foto is zo genomen dat je als het ware door de ogen van de kat kijkt. Kijkend vanuit het dier valt pas op wat er allemaal beter kan in de stad: natuurvriendelijker tuinen, meer groen, meer foerageer- en rustgebieden, meer hondenuitlaatstroken kortom meer leefruimte voor dieren in en om de stad. Daniëlle van Schutterhoef is dan ook de terechte winnaar van de fotowedstrijd en verdient daarmee een Meatfree-Monday-diner voor twee bij restaurant Piccolino in Leiden.

De 5 winnende foto’s worden t.z.t. aangeboden aan de burgemeester van Leiden voor in zijn werkkamer, om hem er dagelijks aan te herinneren dat er meer dieren dan mensen in Leiden wonen.

Jury:
Dick de Vos, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in Leiden, Hans Adema, bioloog en fotograaf van museum Naturalis, Hennie van Egmond, kwartiermeester van de Dierenbescherming afdeling Rijnland.

Gerelateerd nieuws

Politiek Cafe in Leiden met Esther Ouwehand Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren

De laatste vragen…. Leiden, 26 februari 2010 - Leiden is een van de zes gemeenten waar de Partij voor de Dieren...

Lees verder

Partij voor de Dieren Den Haag klaar voor de gemeenteraad

Den Haag, 2 maart 2010 – Nu de stemlokalen voor de gemeenteraadsverkiezingen bijna worden geopend gaat de Partij voor...

Lees verder