De dieren komen van Mars
Overal zijn de Kerstvoorbereidingen in volle gang. Daarbij bieden opvallend veel organisaties gezellige programma’s aan. Gezellig voor ons, de mens, de heersers.
Ambachtelijke palingroker
Zo schijnt het heel gezellig te zijn om te zien hoe een paling ambachtelijk wordt gerookt. Dat de paling een van de meest bedreigde vissoorten is, dat vergeten we, want het is Kerst. Dat de hoeveelheid glasaal sinds de jaren '70 van de 20ste eeuw afgenomen is tot 1% van het oorspronkelijke niveau, vergeten we ook. En dat het diertje op de rode lijst van bedreigde diersoorten is geplaatst ook.
Doodkruipen
In het digitale tijdperk hoef je niet meer onwetend te zijn, tenzij je daarvoor kiest. In dit geval is de wijze waarop een paling aan zijn einde komt uiterst wreed. Voordat de paling geconsumeerd kan worden, moet de vis eerst worden gedood. Palingen zijn taaie vissen, wat het doden niet eenvoudig maakt. De kop eraf snijden is mogelijk, maar omdat bij het roken van paling een stang door de kop wordt gestoken, is het verwijderen van de kop vaak geen optie. Het zogenaamde 'doodkruipen' is een veelgebruikte methode. Voor het doodkruipen worden de palingen in een bak met zaagsel en zout gelegd. Door het zout brandt de slijmlaag van de paling weg, dit is vergelijkbaar met brandwonden bij de mens. De methode dankt zijn naam aan het feit dat de palingen van de pijn en in een poging aan het zoutbad te ontkomen hevig gaan kronkelen, vandaar 'doodkruipen'. Doordat het zaagsel aan de vis blijft plakken, kan men de gladde aal beetpakken. Door het zoutbad droogt de paling langzaam uit, dat kan een etmaal duren. De paling is dan nog niet dood, alleen bewusteloos. Meestal wordt de paling daarna levend gevild, na het villen leeft de paling nog tien tot dertig minuten. Vrede op aarde.
Aaibare roofvogels
Bijzonder is ook om tijdens allerlei winterfairs een roofvogel van dichtbij te zien of zelfs vast te houden. Dat roofvogels van oorsprong in het wild leven, vergeten we even. Het is tenslotte Kerst, het moet gezellig zijn.
Ezels
De aaibaarheidsfactor mag bij het gezelligheidsaanbod van deze Kerst niet worden vergeten. Ezels schijnen het niets fijner te vinden dan lekker te worden geknuffeld. Staat een ezel normaal gesproken niet op stal? Sinds wanneer zijn ezels gepromoveerd tot knuffeldier?
Hoe hebben we toch zo kunnen vergeten? De boodschap van Kerst: Vrede op aarde. En de dieren… die komen van Mars.
Gerelateerd nieuws
Huizenga On Tour
Vrijwilligers van de werkgroep Zuid-Holland bezoeken met een informatiestand diverse gemeenten binnen de provincie. De On Tou...
Lees verderBespreking ‘Stappen naar landschappelijke kwaliteit in Commissie Ruimte en Wonen”
Recentelijk is door het Planbureau voor de Leefomgeving het rapport: “Stappen naar landschappelijke kwaliteit” ge...
Lees verder