Driekwart Neder­landers wil donkerdere nacht


23 oktober 2008

Ruim drie kwart van de Nederlanders wil dat de nacht donkerder wordt, zolang de veiligheid maar niet in het geding is. Teveel licht in de nacht leidt volgens 82% van de mensen tot energieverspilling en is volgens bijna 75% een bedreiging voor nachtdieren.

Dit blijkt uit representatief onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties. Zij roepen bedrijven op om snel maatregelen te nemen tegen onnodige verlichting na 23.00 uur. Dat is goed tegen lichtvervuiling en spaart energie.

De Nederlander stoort zich vooral aan verlichting van bedrijven. Reclameverlichting, binnenverlichting van kantoren, verlichting van kassen en laserlichten van discotheken zijn mensen een doorn in het oog. Respectievelijk 82% (reclameverlichting), 78% (binnenverlichting van kantoren), 75% (beter afschermen van kassen) en 62% (laserlichten) van de mensen wil na 23:00 uur deze lichten uit of beter afschermen (kassen). Ruim de helft van de mensen wil dat bedrijven maatregelen nemen.

Het zien van een volle sterrenhemel is luxe geworden. Bijna de helft van de ondervraagden (43%) kan in de eigen woonomgeving bij een onbewolkte hemel bijna geen sterren zien. Dit terwijl 85% van de mensen aangeeft juist graag naar een sterrenhemel te willen kijken. Lichtvervuiling zorgt ervoor dat dit niet meer kan. Zeker in de stad kom je er bekaaid af. Slechts 11% van de stedelingen kan een volle sterrenhemel zien. Om van de sterrenhemel te kunnen genieten moet je op vakantie. In het buitenland heb je de meeste kans: bijna de helft van de mensen ziet daar een hemel vol sterren.

De Provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu zien de uitslag als een steun in de rug voor hun campagne voor het behoud van de oerkwaliteit duisternis en tegen de groeiende lichtvervuiling. Zij roepen bedrijven op zo snel mogelijk een einde te maken aan onnodige verlichting tussen bijvoorbeeld 23.00 uur ‘s avonds en 6.00 ‘s ochtends.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt jaarlijks zeker 3% lichter. Plekken waar het nog echt donker is, worden steeds zeldzamer en we verspillen zo steeds meer energie. Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties organiseren daarom op zaterdag 25 oktober de vierde Nacht van de Nacht met veel <<<duistere>>> activiteiten in het hele land. Gemeenten en bedrijven worden opgeroepen de lichten te doven. Zie voor meer informatie en alle activiteiten: www.nachtvandenacht.nl.Bron en foto: laathetdonkerdonker

Ook dieren ondervinden veel nadelen van de vele verlichting. Een heldere sterrenhemel is bijna niet meer te zien in Nederland, omdat het bijna nergens meer echt donker is. De Partij voor de Dieren Zuid-Holland roept burgers, bedrijven en overheden op om mee te doen aan deze actie om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van lichtvervuiling!

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief oktober 2008

Provinciale Statennieuws Het reces is weer ten einde en de drukte is al weer in volle omvang begonnen. Op het Provinciehuis ...

Lees verder

Partij voor de Dieren Zuid-Holland: provincie laat toe dat ganzen illegaal worden vergast

Den Haag, 27 oktober 2008 &ndash; De provincie Zuid-Holland heeft toegestaan dat de provinciale Faunabeheereenheid het verbod...

Lees verder