Geen carbid schieten in natuur­gebied Voornes Duin


30 december 2016

Den Haag, 30 december 2016 – Op 2 november 2016 heeft de gemeente Westvoorne een vergunning verleend voor carbid schieten op 31 december 2016 in een beschermd natuurgebied en stiltegebied Voornes Duin in Rockanje. De Partij voor de Dieren vindt dit onacceptabel, omdat de natuur en dieren ernstig worden verstoord.

De vergunning van de gemeente is verleend voor carbid schieten binnen het Natura 2000-gebied Voornes Duin en binnen een straal van 250 meter van het Natura 2000-gebied Voordelta. Ook de provincie Zuid-Holland heeft een vergunning verleend om in een beschermd natuurgebied en tevens stiltegebied een enorme verstoring van de natuur toe te staan.

De Partij voor de Dieren wil weten hoe is vastgesteld dat er volgens de provincie geen schadelijke gevolgen zijn voor de natuur en het milieu en op welke wijze er rekening gehouden is met de aldaar aanwezige flora en fauna.

Ook wil de partij weten of er overleg heeft plaatsgevonden tussen de provincie en de gemeente Westvoorne en waarom het besluit van GS niet is gepubliceerd en belanghebbenden niet in de gelegenheid zijn gesteld om bezwaar te maken.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat binnen een afstand van 3.000 meter van vuurwerkbronnen met een geluidsproductie van 86-105 dB er verstoring van vogels optreedt. Op internet lezen we dat carbid schieten ongeveer 110 dB geluid produceert. Het is dus zeer aannemelijk dat in een groot deel van het Voornes Duin door dit carbid schieten verstoring van vogels zal optreden. De partij wil van het provinciebestuur weten of de toegestane geluidsnorm wordt overschreden en welke gevolgen dat zal hebben voor de natuur.

Ten slotte wil de partij weten of er in Zuid-Holland nog andere gebieden voor carbid schieten zijn aangewezen in of nabij bij natuurgebieden en of er in deze gevallen is voldaan aan de provinciale regelgeving?

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid Holland, Carla van Viegen: “De provincie wil volgens onze informatie het carbid schieten niet laten plaatsvinden in bebouwd gebied vanwege de overlast voor mensen. We vinden dat de provincie ook rekening moet houden met de enorme verstoring van de natuur en dieren. Er zijn wel andere plekken te bedenken waar het wel zou kunnen in plaats van in kwetsbare natuurgebieden. Onze partij wil dat het carbid schieten in de natuur helemaal verboden wordt.”

Gerelateerd nieuws

Geen kustbebouwing in de natuur bij Kijkduin

Den Haag, 29 december 2016 – De gemeente Den Haag heeft een vergunning afgegeven voor de bouw van tientallen strandhuisjes op...

Lees verder

Partij voor de Dieren: geen natuurbegraafplaats in Bonnenpolder

Den Haag, 25 januari 2017 – Er moet geen natuurbegraafplaats komen in de Bonnenpolder in Hoek van Holland. De polder is beste...

Lees verder