Gemeente Zuidplas lapt regels Flora- en faunawet aan laars


16 maart 2010

Den Haag, 16 maart 2010 – De gemeente Zuidplas lapt de regels van de Flora- en faunawet aan de laars door sloop- en bouwwerkzaamheden toe te staan tijdens het broedseizoen. Die werkzaamheden vinden plaats op de zogeheten Boslocatie in Moordrecht, gemeente Zuidplas. Ook is daar mogelijk asbest verwijderd tegen de wettelijke regels in. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft daarover vragen gesteld aan burgemeester en wethouders van Zuidplas.

De gemeente Moordrecht - inmiddels opgegaan in Zuidplas – had eind vorig jaar een bouwvergunning afgegeven voor het perceel Koningin Julianalaan 99-100, beter bekend als de Boslocatie. Op die locatie moeten 65 woningen komen. Omwonenden hadden de gemeente gevraagd in elk geval de bomen en struiken daar te ontzien, omdat veel vogels het gebied gebruiken als leef- en broedomgeving.

Moordrecht had in het besluit waarin de bestemming van het perceel is gewijzigd in woningbouw, opgenomen dat er op basis van de Flora- en faunawet in de broedperiode geen sloop-, bouw- of andere werkzaamheden mogen plaatsvinden. Deze periode loopt van 1 maart tot half juli. Toch wordt er in het gebied momenteel gesloopt en gebouwd. Ook dreigen de bomen die daar staan te worden gekapt. Verder zijn de loodsen die er stonden gesloopt, maar is de asbest die daarbij vrijkwam niet altijd volgens de wettelijke regels verwijderd. Dit terwijl asbest zeer gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft daarom een brief met vragen gestuurd aan burgemeester en wethouders van Zuidplas. De partij wil dat de werkzaamheden op de Boslocatie worden gestaakt omdat die plaatsvinden tijdens het broedseizoen. Ook vraagt de Partij voor de Dieren om de aanwezige bomen te laten staan, omdat het kappen ervan de natuurwaarden van het gebied ernstig zouden aantasten. Verder wil de partij weten wat de gemeente gaat doen om de asbestverwijdering volgens de wettelijke regels te laten verlopen.

Gerelateerd nieuws

Windmolens in zee vormen gevaar voor zeezoogdieren

Den Haag, 9 maart 2010 – Windmolenparken in de Noordzee vormen een groot gevaar voor dolfijnen en bruinvissen. Deze zee...

Lees verder

Paasactie in Rotterdam, Den Haag en Leiden

Afgelopen zaterdag hebben we in de provincie Zuid-Holland een zeer geslaagde Paasaktie gehouden. In Rotterdam, Leiden en De...

Lees verder