Wind­molens in zee vormen gevaar voor zeezoog­dieren


8 maart 2010

Den Haag, 9 maart 2010 – Windmolenparken in de Noordzee vormen een groot gevaar voor dolfijnen en bruinvissen. Deze zeezoogdieren kunnen door de bouw van windmolen zee niet alleen schade oplopen aan hun gehoor en gedrag, ze kunnen er zelfs aan doodgaan. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil daarom dat Gedeputeerde Staten van deze provincie de aanleg van de windmolenparken in zee stillegt.

De belangenorganisatie voor dolfijnen, Dolphin Fund, heeft begin februari bij de Rotterdamse rechtbank bezwaar gemaakt tegen de vergunningen die de provincie Zuid-Holland verleent voor de bouw van windmolenparken in de Noordzee. Volgens Dolphin Fund kunnen duizenden bruinvissen en dolfijnen doodgaan als gevolg van bouw van de windmolenparken. Het laagfrequente geluid van de molens verstoort de leefsituatie van de dieren. Het kan tijdelijke doofheid, bloedingen in organen en stikstofbellen in de bloedbaan veroorzaken. Ook hun richtingsgevoel kan ernstig verstoord raken, omdat de dieren navigeren op geluid.

Uit onderzoek van het instituut Imares blijkt dat zelfs het heien van palen voor de fundering van de windmolens al funest kan zijn voor bruinvissen. Door de enorme dreunen raken de dieren gedesoriënteerd, lopen ze gehoorschade op of gaan ze dood. Uit andere, wereldwijd uitgevoerde, onderzoeken is naar voren gekomen dat de aanleg van windmolenparken in zee nadelige invloed kan hebben op het leven in en om de zee. Behalve zeezoogdieren ondervinden ook zeevogels, trekvogels, vissen en ongewervelde dieren daarvan de gevolgen.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft daarom aan Gedeputeerde Staten in deze provincie gevraagd de vergunning voor de aanleg van de windmolenparken in zee in te trekken. Er zou op z’n minst eerst meer onderzoek moeten worden gedaan naar de gevaren van deze parken voor bruinvissen, dolfijnen en andere dieren. Sowieso zou in de vergunning moeten staan dat heien niet is toegestaan, zodat het dierenleed wordt verminderd.

Verder wil de partij van het provinciebestuur weten of het onderzoek heeft laten uitvoeren naar de nadelige gevolgen van de aanleg van windmolenparken in zee voor dolfijnen, bruinvissen en andere zeedieren. En zo niet, of er bij de vergunningverlening voor windmolenparken op zee rekening is gehouden met al verrichte onderzoeken op dit terrein.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vertegenwoordigd in gemeenteraad Den Haag en Leiden

Den Haag, 4 maart 2010 - De gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart hebben het beoogde resultaat opgeleverd voor de Partij vo...

Lees verder

Gemeente Zuidplas lapt regels Flora- en faunawet aan laars

Den Haag, 16 maart 2010 – De gemeente Zuidplas lapt de regels van de Flora- en faunawet aan de laars door sloop- en b...

Lees verder