Kaarsen aan voor mens en dier


17 november 2015

Den Haag, 17 november 2015 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft tijdens de bespreking van de begroting 2016 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland symbolisch twee kaarsen aangestoken. Ze stonden symbool voor mensen en dieren, die onze barmhartigheid en hulp nodig hebben en waar de partij aandacht voor vroeg. Ingehaald door de tijd gaat die aandacht tevens uit naar de slachtoffers en nabestaanden van de onmenselijke terroristische aanslagen op vrijdag 13 november in Parijs.

Het thema van de bijdrage van de Partij voor de Dieren was donker en licht. Tijdens de begrotingsbespreking vroeg de provinciale fractie van de partij aandacht voor de aanpak van het donker van diverse crises, zoals de biodiversiteitscrisis, vluchtelingencrisis, klimaatcrisis, watercrisis, voedselcrisis, grondstoffencrisis, financiële crisis en uiteindelijk een morele en ethische crisis.

Bijna de helft van het provinciale begrotingsbedrag, 43,3 procent, gaat naar één provinciale taak: de provinciale infrastructuur. Daarvan gaat een groot deel naar asfalt. De rest van het budget moet worden verdeeld over alle overige provinciale taken, zoals natuur, dierenwelzijn, cultuur, milieu, ruimtelijke ordening, regionale economie en bestuurlijk toezicht. De Partij voor de Dieren vindt dit geen goede verdeling van het provinciale geld en heeft daarom niet ingestemd met de investeringen voor nieuwe wegen.

Het enorme verlies van biodiversiteit heeft catastrofale korte- en langetermijngevolgen voor het leven op aarde voor mensen en dieren en niet in de laatste plaats ook voor de economie. De partij heeft een wijzigingsvoorstel ingediend om 10 miljoen euro, die nu in reserve staat, te besteden aan de verbetering van de biodiversiteit. Het voorstel werd alleen gesteund door de Partij van de Arbeid en GroenLinks en behaalde geen meerderheid.

Gedeputeerde Staten deden wel de toezegging om schriftelijk aan Provinciale Staten te laten weten welke maatregelen de provincie neemt om duisternis te bevorderen en lichthinder tegen te gaan. Aan de hand van deze inventarisatie gaat de Partij voor de Dieren bekijken welke verbeteringen er mogelijk zijn om de enorme lichtvervuiling in onze provincie terug te brengen.

De bijdrage van de Partij is na te lezen via:

https://zuidholland.partijvoordedieren.nl/bijdragen/bijdrage-ps-vergadering-11november-2015

Gerelateerd nieuws

Geen provinciegeld naar promotie jacht  

Den Haag, 8 oktober 2015 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is boos op de provincie, omdat die de jacht op dieren en ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil intrekking vergunning uitbreiding nertsenhouderij

Den Haag, 25 november 2015 – De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Zuid-Holland de vergunning intrekt voor een uitbre...

Lees verder