Lezers AD zoeken plek voor herten


18 juni 2007

De veertig damherten die in verband met aanstaande woningbouw in Rotterdam-Overschie waarschijnlijk moeten worden geslacht, roepen medelijden op bij lezers van het AD en de Zuid-Hollandse Statenfractie van de Partij voor de Dieren. De fractie van de Partij voor de Dieren in de provincie Zuid-Holland onderzoekt op dit moment of er alternatieven mogelijk zijn.

Deze herten zijn er binnenkort niet meer.
„Dat kan een andere locatie zijn, maar misschien komen we er achter dat verhuizen helemaal niet goed is voor deze dieren. Later deze week hopen we een en ander te hebben uitgezocht.’’

Lezers van deze krant reageerden de afgelopen dagen verontwaardigd via onze lezersredactie en de website www.AD.nl op het noodlot van de hertenkudde. Het hertenkamp moet plaatsmaken door de bouw van 1800 woningen, maar de deelgemeente Overschie en Gemeentewerken zijn er (vooralsnog) niet in geslaagd voor de damherten een nieuw onderkomen te vinden. Volgens de autoriteiten is het onverstandig om de kudde op te delen in kleinere groepjes, die wellicht eenvoudiger een nieuw onderdak kunnen vinden.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat desgevraagd weten dat niets de (deel-)gemeente in de weg staat om de herten te ruimen.

Een deel van de lezers kwam met alternatieve plekken om de dieren onder te brengen. Toch is een verhuizing niet eenvoudig. Zo zeggen onder andere woordvoerders van grote natuurbeheerders als Zuid-Hollands Landschap dat zij door geldgebrek de beesten niet kunnen bijvoederen. Bovendien mogen veertig damherten niet zomaar in de natuur worden uitgezet. Daar gelden strenge wetten voor.

Bron: AD
Foto: Carla Vos

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief