Partij voor de Dieren wil visvrien­de­lijke gemalen


17 juni 2007

De Partij voor de Dieren wil dat de gemalen die in Nederland het water op peil houden visvriendelijk worden. Jaarlijks vinden volgens de partij miljoenen vissen de dood in deze installaties. Daarover heeft de partijfractie in de Staten van Noord-Holland de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier schriftelijke vragen gesteld, meldde de PvdD zondag.

De partij stelt dat er vispassages voor gemalen zijn ontwikkeld waar alle vissen ongeschonden door kunnen, maar dat die nog nauwelijks worden toegepast. Volgens de partij is het in strijd met internationale afspraken dat de gemalen niet zo snel mogelijk visvriendelijk worden gemaakt. Zo staat in een Beneluxverdrag uit 1996 dat vissen in 2010 vrij moeten kunnen migreren. Vrijwel alle vissen migreren en dreigen daardoor in aanraking te komen met een van de duizenden gemalen, aldus de PvdD.

Bron: de Telegraaf

Ook in Zuid-Holland wordt actie ondernomen door de voorzitter Partij voor de Dieren van de afdeling Zuid-Holland, Angelique Bolk, die inmiddels in gesprek is met de diverse waterschappen in Zuid-Holland om te bewerkstelligen dat er diervriendelijker visgemalen komen.

Gerelateerd nieuws

Veertig 'bambi's'naar slachtbank om nieuwbouw

Veertig herten die nu nog nietsvermoedend grazen in Rotterdam-Overschie, dreigen te worden geslacht omdat ze nieuwbouw in de ...

Lees verder

Lezers AD zoeken plek voor herten

De veertig damherten die in verband met aanstaande woningbouw in Rotterdam-Overschie waarschijnlijk moeten worden geslacht, r...

Lees verder