Lezin­gen­avond ‘Die­ren­welzijn in de verduur­zaming van de veehou­derij’


16 oktober 2023

Op vrijdag 3 november 2023 van 19.00 tot 22.00 uur organiseert de Provinciale Statenfractie Partij voor de Dieren Zuid-Holland een lezingenavond over het thema ‘Dierenwelzijn in de verduurzaming van de veehouderij’. Deze avond zullen vier sprekers een presentatie geven.

De spits wordt afgetrapt door Jeroen Siebelink en Roel Binnendijk. Zij zullen spreken over hun boek ‘Onder de beesten. Undercover in de bio-industrie’.

Als vertegenwoordiger vanuit de wetenschap zal Jeroen Candel, universitair hoofddocent Landbouw en Voedselbeleid aan de Wageningen Universiteit en Lid Raad van Dieraangelegenheden, spreken over verduurzaming van ons voedselsysteem met een accent op dierenwelzijn.

De avond wordt afgesloten met een lezing door Leonie Vestering, tot voor kort Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren met de portefeuille landbouw. Zij zal spreken over hoe de politiek kan bijdragen aan het verbeteren van het dierenwelzijn in de veehouderij.

Aansluitend is er na elke lezing een korte gelegenheid tot het stellen van vragen.

Locatie: Provinciehuis Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1, 2596 AW Den Haag.

Inloop vanaf 18.30, start lezingen om 19.00 uur en verwachte eindtijd lezingen 22.00 uur.
Na afloop is er een korte borrel en mogelijkheid tot het aanschaffen van het boek ‘Onder de beesten’.
Toegang voor deze avond is gratis, maar wel graag aanmelden via https://zuidholland.partijvoordedieren.nl/aanmelden-lezing-3-november
met vermelding van je naam. Er is plek voor maximaal 100 personen. Vol is vol!

Korte introductie sprekers

‘In Onder de beesten word je meegenomen op een levensgevaarlijke zoektocht door de vee-industrie. Hoe gaan we met dieren in de intensieve veehouderij om en wat doet dat met de dieren en met ons?

Roel Binnendijk is criminoloog. Om de maatschappij rechtvaardiger te maken en iets te betekenen voor dieren, ging hij aan de slag bij een dierenambulance. Hier verbaasde hij zich over de kloof tussen de bereidheid van mensen om dieren in nood te helpen en de onverschilligheid over het lot van onzichtbare dieren. Hij besloot het onzichtbare zichtbaar te maken en undercover te gaan. Als eerste infiltrant ooit in Nederland onthult Binnendijk schokkende feiten en zet daarmee zijn eigen veiligheid op het spel. Hij is nu werkzaam bij Animal Rights.

Jeroen Siebelink is onderzoeksjournalist en schrijver van literaire non-fictie. Hij heeft een voorliefde voor wereldverbeteraars in uiteenlopende werelden. Van zijn hand verschenen eerder de bedrijfsbiografieën van De Vegetarische Slager en de Partij voor de Dieren. Ook schreef hij de roman Pels, een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een jongen die pelsdieren bevrijdt.

Jeroen Candel is universitair hoofddocent Landbouw en Voedselbeleid aan de Wageningen University & Research. Hij heeft een passie voor lesgeven en onderzoek. Jeroen houdt zich vooral bezig met de vraag hoe overheden, van lokaal tot internationaal, ons voedselsysteem kunnen verduurzamen. Hoe kunnen overheden ons voedselsysteem een duurzame, gezonde, eerlijke richting op sturen. Specifieke thema's die hij bestudeert en doceert zijn onder andere:
- innovatieve vormen van voedselbeleid, waaronder de opkomst van stedelijk voedselbeleid, nationale voedselstrategieën en de "van boer tot bord"-strategie van de EU;
- strategie met betrekking tot voedsel- en voedingszekerheid;
- landbouwbeleid, zoals het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU en ambities om een systeem van 'kringlooplandbouw' te realiseren;
- theorie van het overheidsbeleid, inclusief het EU beleid;

Candel is lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden en lid van de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel.

Leonie Vestering was directeur van de vereniging Wilde dieren de tent uit, die een verbod op wilde dieren in circussen nastreefde, één van de vier oprichters van Elephant Haven, een Europees opvangcentrum voor olifanten uit circus en dierentuin én bestuurslid bij de Stichting Bont voor Dieren. Vestering was tevens voor de Partij voor de Dieren (PvdD) Statenlid in de provincie Flevoland en raadslid in de gemeente Almere. Van 2021 tot en met 2023 was zij Tweede Kamerlid PvdD met o.a. de portefeuille landbouw alwaar zij in mei 2021 een voorstel aangenomen kreeg om ervoor te zorgen dat dieren in gevangenschap natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Daarnaast zijn onlangs nog twee voorstellen van haar hand aangenomen betreffende een importverbod voor kalfjes en verplichting van schuilmogelijkheden voor weidedieren.

Gerelateerd nieuws

Zorgen over vervuild water door ophoogmateriaal N206

Den Haag, 9 oktober 2023 – De Partij voor de Dieren Zuid-Holland heeft met bezorgdheid gereageerd op alarmerende nieuwe bevin...

Lees verder

Taboes doorbreken: Partij voor de Dieren vraagt aandacht voor boeren met psychische nood

Taboes doorbreken: Partij voor de Dieren vraagt aandacht voor boeren met psychische nood Den Haag, 8 november 2023 - De Part...

Lees verder