Partij voor de Dieren stelt vragen over ernstige vervuiling Westlands water


23 augustus 2024

Den Haag, 21 augustus 2024 – De Partij voor de Dieren Zuid-Holland is diep verontrust door het recente nieuws dat een tuinder in het Westland een verboden bestrijdingsmiddel heeft geloosd in het oppervlaktewater, waarbij de toegestane norm maar liefst zesduizend keer werd overschreden. Deze vervuiling, waarbij het gif dichloorvos is gebruikt, vormt een groot risico voor de gezondheid van mens, dier en natuur in de regio. Statenlid Carla van Viegen heeft daarom vragen gesteld aan het provinciebestuur van Zuid-Holland.

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de gevolgen van deze lozing voor het milieu en de volksgezondheid. "Dit soort lozingen kunnen desastreuze gevolgen hebben," waarschuwt Van Viegen. "Niet alleen kunnen vissen en insecten sterven, maar ook de gezondheid van mensen loopt gevaar door de kankerverwekkende eigenschappen van dit middel. De biodiversiteit in onze provincie wordt hierdoor ernstig bedreigd en de gezondheid van mensen is in het geding."

Daarnaast vraagt de Partij voor de Dieren zich af hoe dit incident de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) beïnvloedt, die strenge eisen stelt aan de waterkwaliteit die in 2027 moeten worden gehaald. “Nederland heeft het al moeilijk met het halen van deze doelen, vooral in drukke en geïndustrialiseerde regio’s zoals Zuid-Holland,” zegt Van Viegen. “Dit soort incidenten maakt het nog moeilijker.”

De Partij voor de Dieren benadrukt het belang van het principe ‘de vervuiler betaalt’ en wil van het provinciebestuur weten welke maatregelen worden genomen om het vervuilde water te reinigen en wie verantwoordelijk wordt gehouden voor de kosten hiervan. “De vervuiler moet de kosten dragen van de gevolgen van de vervuiling,” aldus Van Viegen. Daarnaast roept de partij de provincie op om samen met de waterschappen strengere controle en handhaving in te voeren om toekomstige vervuiling te voorkomen.

Tot slot vraagt de Partij voor de Dieren het provinciebestuur op om alles in werk te stellen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch te verminderen. Volgens de partij toont dit incident aan dat de huidige aanpak niet voldoende is. “We kunnen ons simpelweg niet veroorloven om door te gaan met het vervuilen van onze omgeving. De toekomst van onze natuur en de gezondheid van onze inwoners staan op het spel,” besluit Van Viegen.


Gerelateerd nieuws

Jaarverslag 2023 Partij voor de Dieren Zuid-Holland

Bekijk hier ons jaarverslag: Jaarverslag 2023 Partij voor de Dieren Zuid-Holland

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt vragen over geluidsoverlast en verdwenen natuur bij Corbulotunnel

Den Haag, 16 september 2024 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebe...

Lees verder