Partij voor de Dieren stelt vragen over geluids­overlast en verdwenen natuur bij Corbu­lo­tunnel


16 september 2024

Den Haag, 16 september 2024 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur over de toegenomen geluidsoverlast en het verlies aan natuur door de recent geopende Corbulotunnel. Hoewel de tunnel moest bijdragen aan een vermindering van verkeer door Leiden, hebben bewoners van de wijk Stevenshof nu te maken met een constante stroom aan verkeersgeluid. Ook blijkt een groot deel van de natuur in het gebied te zijn verdwenen, waaronder weidevogels en lepelaars.

Meer herrie dan verwacht

Omwonenden ervaren dat de beloftes over het ‘niet zien, horen of ruiken’ van de tunnel niet zijn waargemaakt. De Partij voor de Dieren vraagt zich af welke modellen gebruikt zijn om de impact op de leefomgeving in kaart te brengen en hoe betrouwbaar deze waren. “We willen weten of er vooraf goed genoeg is nagedacht over de gevolgen voor de wijkbewoners. De praktijk toont een heel ander beeld. Het verkeer raast nu continu door een open tunnelbak, wat voor veel meer geluid zorgt dan vooraf was voorspeld. Hoe kunnen zulke berekeningen er zo ver naast zitten? Daar willen wij duidelijkheid over,” zegt fractievoorzitter Carla Van Viegen. De partij vraagt het provinciebestuur om duurzame oplossingen die de geluidsoverlast daadwerkelijk terugdringen.

Natuurcompensatie tekortgeschoten

Naast de geluidsoverlast wijst de Partij voor de Dieren ook op de ecologische schade die de aanleg van de Rijnlandroute, waarvan de Corbulotunnel een essentieel onderdeel is, heeft veroorzaakt. Van Viegen: “Weidevogels en lepelaars die hier normaal verbleven, zijn verdwenen. We hebben lange tijd gewaarschuwd voor de negatieve impact van de Rijnlandroute op de natuur. Nu blijkt onze bezorgdheid terecht te zijn geweest. We willen weten welke natuurcompensatie is uitgevoerd en of deze voldoende effect heeft gehad.”

De partij vraagt het provinciebestuur om opheldering over de ecologische maatregelen die vooraf waren toegezegd en waarom recent geplante bomen in het gebied langs de tunnel zijn doodgegaan. Van Viegen sluit af met een dringende oproep: “Er is veel beloofd over groene compensatie, maar in de praktijk zien we dat het simpelweg niet werkt. De natuur wordt aangetast, en het herstel blijft uit. Wij eisen dat er actie wordt ondernomen om de ecologische schade te herstellen en onze natuur te beschermen.”

Lees hier onze vragen aan het provinciebestuur

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt vragen over ernstige vervuiling Westlands water

Den Haag, 21 augustus 2024 – De Partij voor de Dieren Zuid-Holland is diep verontrust door het recente nieuws dat een tuinder...

Lees verder