Partij voor de Dieren wil expe­riment met niet vangen muskus­ratten op Tien­ge­meten


31 december 2007

Onderstaand persbericht is vandaag verzonden.

Den Haag, 31 december 2007 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil een experiment laten uitvoeren met het niet bestrijden van muskusratten op het eiland Tiengemeten. Dit eiland in het Haringvliet werd begin mei van dit jaar ‘teruggegeven’ aan de natuur. Daarom is het volgens de Partij voor de Dieren een geschikte locatie voor een proef met het niet langer vangen van muskusratten.

De fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) in de Provinciale Staten van Zuid-Holland streeft naar een zo diervriendelijk mogelijke bestrijding van muskus- en beverratten in Zuid-Holland. Eerder dit jaar stelde de PvdD daar al schriftelijke vragen over aan Gedeputeerde Staten. De PvdD wilde onder meer weten of Gedeputeerde Staten bereid zijn om muskusratten niet langer te vangen, maar de populatie zichzelf te laten reguleren. Bestrijding werkt namelijk soms averechts omdat, stellen wetenschappers, bij een planteneter als de muskusrat vooral de beschikbare ruimte de aantallen van de soort bepaalt. Zo is men in Jena (Duitsland) sinds 1990 gestopt met met de bestrijding van ratten, zonder dat de aantallen toenamen.

Volgens de PvdD is er in Zuid-Holland dan ook sprake van symptoombestrijding en niet van oorzaakbestrijding waar het de overlast van muskusratten betreft. Toch lieten Gedeputeerde Staten weten dat het niet bestrijden van muskusratten in Zuid-Holland niet mogelijk is, vanwege de ligging ten opzichte van de zee. Bovendien zou de provincie naar eigen zeggen voortdurend bezig zijn met de vraag hoe muskus- en beverratten diervriendelijk kunnen worden bestreden.

In aanvullende vragen over dit onderwerp aan Gedeputeerde Staten stelt de PvdD nu voor om op het eiland Tiengemeten een experiment uit te voeren met het niet vangen van muskusratten. Tiengemeten, gelegen in het Haringvliet, werd in mei van dit jaar ‘teruggegeven’ aan de natuur. Het eiland, dat tot een paar jaar geleden een (vooral) agrarische bestemming had, is nu een zogeheten natuurontwikkelingsgebied. Daarmee is het een niet-kwetsbare locatie geworden en is er geen enkele dreiging voor de veiligheid van de bewoners. Dit is volgens de PvdD een uitgelezen kans om op Tiengemeten te onderzoeken wat er gebeurt als muskusratten niet langer worden bestreden, maar de natuur z’n gang kan gaan. De PvdD vraagt Gedeputeerde Staten daarom of het bereid is een dergelijk experiment te laten uitvoeren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief