Partij voor de Dieren wil maat­re­gelen tegen aanrij­dingen met dieren


15 april 2010

Den Haag, 14 april 2010 – De provincie Zuid-Holland moet maatregelen nemen om aanrijdingen met dieren op provinciale wegen te voorkomen en te verminderen. Dat stelt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland in vragen aan Gedeputeerde Staten. Aanleiding zijn berichten dat er op de N11 van Leiden naar Bodegraven erg veel dieren worden doodgereden.

Elk jaar worden op secundaire wegen in Nederland honderdduizenden dieren doodgereden. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen stellen dat per jaar ruim honderdduizend egels, negen van de tien dode boommarters en tweederde van de ongeveer vijfhonderd dode dassen worden aangereden op een lokale weg. Op de N11 gaat het volgens de Dierenambulance in Alphen aan den Rijn voornamelijk om eenden, meerkoeten, zwanen, honden en katten.

Voor dieren vormen wegen barrières in de natuur. Veel dieren kunnen of durven niet over te steken of sneuvelen bij het passeren van wegen. Rijkswaterstaat, als beheerder van de rijkswegen, legt daarom fauna- voorzieningen aan. Daardoor kunnen dieren veilig wegen passeren. Zo kunnen zij onder andere het voor hen noodzakelijke voedsel bereiken en contact houden met andere dieren van hun populatie.

Hoeveel dieren in Zuid-Holland jaarlijks het slachtoffer worden van het verkeer is niet bekend. Een provincie als Overijssel registreert dat wel. Dat levert niet alleen informatie op over aantallen en soorten aangereden dieren, maar ook over mogelijke maatregelen om schade aan mens, dier en materiaal te voorkomen en om diersoorten te beschermen.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil nu van Gedeputeerde Staten weten of de provincie registreert hoeveel en welke soorten dieren er jaarlijks de dood vinden op Zuid-Hollandse provinciale wegen. En zo niet, of het provinciebestuur van plan is alsnog zo’n registratie op te zetten. Ook vraagt de partij welke maatregelen de provincie heeft genomen of wil gaan nemen om aanrijdingen met dieren op provinciale wegen te voorkomen en te verminderen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Provinciale Staten Zuid-Holland zoekt fractieondersteuners!

De Partij voor de Dieren is de eerste politieke partij in de wereldgeschiedenis die het menscentrale denken heeft vervangen...

Lees verder

De werkgroep Leiden en omstreken heeft de afgelopen maand niet stilgezeten

Woensdag 24 maart hebben we met 4 werkgroepleden en 2 extra vrijwilligers 500 houten eitjes aan kaartjes geknoopt. Op Zater...

Lees verder