Provincie moet meer doen aan brand­vei­ligheid stallen


7 oktober 2016

Den Haag, 7 oktober 2016 – De provincie zou meer kunnen en moeten doen aan het verbeteren van de brandveiligheid van stallen. Dat stelt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland naar aanleiding van de brand in een kippenschuur in Waddinxveen. Daarbij kwamen gisteren maar liefst 60.000 kippen om het leven.

De oorzaak van de zeer grote brand in het pluimveebedrijf is nog niet bekend. Wel staat vast dat van de vier schuren die op het terrein stonden, er drie zijn ingestort. Het is niet uitgesloten dat er asbest is vrijgekomen.

De dood van de 60.000 kippen is voor de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland aanleiding om Gedeputeerde Staten vragen te stellen. De partij wil weten of het bedrijf in Waddinxveen wel voldeed aan de provinciale (brand)veiligheidsregels. Sinds april 2014 moeten nieuwe of ingrijpend gerenoveerde stallen namelijk aan een aantal brandvertragende eisen voldoen.

Uit een onderzoek van de overheid in 2014 is gebleken dat het ruimtelijk beleid van provincies van invloed kan zijn op risico’s voor dieren die in grote aantallen in stallen of schuren worden gehouden. Dieren lopen een grote kans slachtoffer te worden van een stalbrand als brandgevoelige technische installaties in of onder de dierenverblijven staan.

De Partij voor de Dieren pleit er daarom voor deze installaties in aparte ruimtes onder te brengen. Om de brandveiligheid verder te verbeteren, zouden ook stallen met meerdere verdiepingen of het bouwen van grote compartimenten met veel dieren niet langer moeten worden toegestaan. Het overheidsrapport adviseert provincies dan ook om na te gaan hoe ze binnen het ruimtelijke ordeningsbeleid voldoende recht kunnen doen aan de brandveiligheid van veestallen voor mens en dier.

De provincie zou deze aanbevelingen moeten overnemen, stelt de Partij voor de Dieren. Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: ‘Een brand in een veebedrijf gaat vaak ten koste van het leven van vele duizenden dieren. Ook mensen lopen gevaar, bijvoorbeeld in nabij gelegen woningen en als er asbest vrijkomt. Er moet dus snel iets gebeuren aan de brandveiligheid van veestallen. Daar kan en moet de provincie veel meer aan doen’.

Gerelateerd nieuws

Niet vossen, maar landbouw oorzaak afname weidevogels

Den Haag, 6 oktober 2016 – Niet vossen zijn de oorzaak van de afname van het aantal weidevogels, maar de intensieve landbouw....

Lees verder

Provincie moet goede voorbeeld geven bij terugdringen CO2-uitstoot

Den Haag, 18 oktober 2016 – De provincie Zuid-Holland moet het goede voorbeeld geven bij het verder terugdringen van de CO2-u...

Lees verder