PvdD: geen nieuwe bedrij­ven­ter­reinen aanleggen in Zuid-Holland


19 juli 2010

Den Haag, 19 juli 2010 – De provincie Zuid-Holland moet geen nieuwe bedrijventerreinen laten aanleggen, maar bedrijven stimuleren om te investeren in bestaande panden en locaties. Volgens de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland gaan nieuwe bedrijventerreinen ten koste van de spaarzame groene gebieden in deze provincie.

Rijk, provincies en gemeenten hebben in het Convenant Bedrijventerreinen 2010-2020 afgesproken om de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen versneld aan te pakken. Op basis van dit convenant mag er landelijk, heeft de vereniging Milieudefensie berekend, de komende elf jaar nog altijd ruim 11.000 hectare nieuw bedrijventerrein worden aangelegd. Dat is 14 procent meer dan de gemiddelde gronduitgifte in de afgelopen dertig jaar.

In Zuid-Holland zou er tot 2020 1120 hectare nieuwe grond mogen worden uitgegeven. Volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland leidt dit tot een overaanbod van nieuwe bedrijventerreinen. Het heeft bovendien een negatief effect op de herstructurering van oude bedrijventerreinen. Deze herstructurering loopt het risico te mislukken als Rijk, provincies en gemeenten de aanleg van veel nieuwe bedrijventerreinen mogelijk blijft maken, aldus de PvdD.

Het aanleggen van nieuwe bedrijventerreinen leidt in de meeste gevallen namelijk tot opoffering van spaarzame groene gebieden in Zuid-Holland. Deze gebieden zijn de ‘groene longen’ in en om de stedelijke gebieden. Vermindering van groene ruimte en natuur is één van de belangrijkste oorzaken van de teruggang van biodiversiteit (soortenrijkdom). En dat is nadelig voor onder meer de kwaliteit van de leefomgeving voor mens en dier, maar ook voor de economie. Biodiversiteit is de basis voor onze economie, genetische bron voor voedsel, medicijnen en de natuurlijke bescherming tegen klimaatverandering. Het vormt, samen met vernieuwbare grondstoffen, de levensverzekering voor de volgende generaties mensen en dieren.

De PvdD wil daarom dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland minder grond voor nieuwe bedrijventerreinen gaan uitgeven en maatregelen nemen om bestaande locaties op te knappen. Ook wil de partij weten of de provincie inderdaad van plan is om 1120 hectare aan nieuwe grond uit te geven of dat ze bereid is deze plannen naar beneden bij te stellen en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil stopzetting afschot reeën bij Noordwijk

Den Haag, 12 juli 2010 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat de provincie een einde maakt aan het afschi...

Lees verder

Verbod op schadelijke brijnlozingen glastuinbouw handhaven

Den Haag, 26 juli 2010 – Het provinciale verbod op het lozen van brijn moet gehandhaafd blijven. Daarvoor pleit de Pa...

Lees verder