’Dodelijk kruid zelf bestrijden’


22 januari 2008

Het verwijderen van het voor dieren dodelijke Sint Jacobskruiskruid is geen taak van de provincie.


Foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Bestrijding van de plant is aan de eigenaar of gebruiker van de grond waar het kruid met de gele stralenkrans groeit.

 Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten (GS) geantwoord op vragen van ons.

Afgelopen zomer ontstond onrust in Alphen en omgeving nadat in de bermen langs de N207 het Sint Jacobskruiskruid was ontdekt door enkele paardeneigenaren. Voor de PvdD aanleiding de zaak aan de orde te stellen.

Normaal gesproken grazen dieren om de dodelijke plant heen, maar gedroogd tussen het hooi herkennen ze het giftige kruid niet. Eten dieren de plant op, dan tast dit de lever aan. Een hoeveelheid van vijftig tot tweehonderd gram kan voor een paard zelfs de dood tot gevolg hebben.

De provincie Zuid-Holland is eigenaar van de bermen langs provinciale wegen, zoals de N207.

GS erkennen dat bij de bestrijding van het Sint Jacobskruiskruid dus ook een taak ligt voor de provincie. Het beleid is om preventief te werk te gaan. Het bermmaaisel wordt afgevoerd naar een composteerbedrijf, om te voorkomen dat het in hooi terecht komt.

Toch blijft het Sint Jacobskruiskruid een punt van discussie. De plant lijkt veel op het boerenwormkruid, dat niet dodelijk is. Verwarring is het gevolg, zoals ook afgelopen zomer in Alphen en omgeving het geval was. Daar is uiteindelijk veel van het kruid verwijderd om erger te voorkomen.

Bron: Algemeen Dagblad, Groene Hart

Wij zijn teleurgesteld dat de provincie Zuid-Holland niet meer inzet pleegt met betrekking tot het Jacobskruiskruid. We blijven dan ook van mening dat er voor de provincie een verantwoordelijkheid ligt.

Gerelateerd nieuws

Nieuwjaarstoespraak door in het wild levende dieren

Onderstaande willen wij u niet onthouden! Natuurrubriek, Aflevering 87, januari 2008. Wij, alle in het wild levende dieren ...

Lees verder

Geen experiment met niet bestrijden muskusratten op Tiengemeten

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zijn niet van plan te experimenteren met het niet bestrijden van muskus- en beverratten ...

Lees verder