Opinie: vege­ta­rische dieren­dag­schotel


4 oktober 2011

Ovenschotel van zoete aardappel, witlof, kastanje-champignons en meatless


Ingrediënten: •
1000gr Zoete aardappel (Bataat)
4 stuks Witlof
250 gr Kastanje champignons (In plakjes)
250 gr Meatless reepjes (Indien niet verkrijgbaar vervangen voor een andere vleesvervanger)
4 dl Olijfolie
2 el Italiaanse kruiden
1 teen Knoflook (geperst)
½ Ltr Bechamelsaus
1 Bos Basilicum
4 stuks Papadum
100 gr Geraspte kaas

Bereiding:

Schil de zoete aardappel en snij deze in dikke plakken van 2cm. Marineer deze met de olijfolie en de Italiaanse kruiden en leg ze netjes in een ovenschaal. Bak ze 25 minuten in een oven op 180 graden.
In de tussentijd de witlof halveren en haal de harde kern er uit. Kook deze nu beetgaar en knijp ze vervolgens goed uit, zodat er weinig vocht in zit. Laat een paar rauwe blaadjes over voor garnering.
Als dit gebeurd is de meatless reepjes en de gesneden kastanje champignon even roerbakken met wat olijfolie en het teentje knoflook. Naar smaak eventueel wat verse peper.
Warm intussen de bechamel saus op, zodat je deze makkelijker kan uitsmeren.

Als alle ingrediënten klaar staan kan het opbouwen beginnen.
Neem de ovenschaal met de zoete aardappel. Leg hier bovenop de uitgeknepen witlof.
Vervolgens hier overheen de roergebakken champignons en meatless en strijk het geheel af met de bechamelsaus en aftoppen met de geraspte kaas.

Bak de ovenschotel 30 minuten op 180 graden in de oven, tot dat de bovenkant mooi goud-bruin is.

Als de schotel in de oven zit de papadums volgens instructie op de verpakking even bereiden. En pureer de basilicum met wat olijfolie met een staafmixer of keukenmachine.

Voor de opmaak:

Neem een mooi groot bord en leg hier op de gefrituurde papadum. Snij een mooi stuk van de ovenschotel en leg deze hier voor de helft op. Garneer met wat druppels van de basilicumolie, en wat rauwe blaadjes witlof.


Tip/Suggestie:

Een scheutje droge witte wijn of sherry door de bechamel geeft het gerecht een wat extra’s. Voor het garneren eventueel nog een mooi tak rozemarijn voor de geur en het uiterlijk.

Veel succes en eet smakelijk!

Boy Ploeg
Chef-kok Albron Catering
06-52675923