Veroordeel wilde dieren niet tot een leven achter de tralies


15 april 2010

Wilde dieren horen niet thuis in een circus en ze horen niet in gevangenschap te leven.
Dat is de boodschap van de Rotterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren. Vandaag voerde de Partij voor de Dieren in Rotterdam om 13:00 uur actie tegen het misbruiken van wilde dieren in het circus. Lokatie is Winkelcentrum Nesselande, in de buurt van het circus-terrein, waar vanaf 21 april as. het Staatscircus Moskou haar tenten opslaat voor vijf dagen.

Kunstjes doen
Circussen houden dieren die kunstjes doen vaak in erbarmelijk kleine hokken. De dieren ondergaan vaak te lange reistijden en leven in constante stress door telkens veranderende omgevingen. Ook het geklap en gejoel van mensen bezorgt hen veel stress. Door de dieronvriendelijke trainingsmethoden worden sommigen zelfs zwaar getraumatiseerd. Enkele van de meest voorkomende trainingsmethoden zijn het gebruik van elektrische stokken, het onthouden van voedsel of water als het dier niet doet wat de trainer verlangt. Ook het slaan van de dieren met o.a. een zweep of stok is geen uitzondering. Een tijger bijvoorbeeld doet alleen kunstjes uit angst voor zijn trainer en niet omdat hij de circusbezoekers een plezier wil doen.

Olifantenstress
Volgens een onderzoeksrapport van de Universiteit Wageningen heeft 71% van de circusdieren zichtbare afwijkingen door deze behandeling door de mens. Maar liefst 66% krijgt niet voldoende te eten en te drinken. Olifanten hebben het meest te lijden van alle circusdieren. Zij staan zeventien uur per dag vastgeketend en vertonen gemiddeld tien uur per dag afwijkend gedrag dat een symptoom is van chronische en ernstige stress.

Vrijheid
Vandaag deelde de partij flyers uit in winkelcentrum Nesselande. “Wij willen mensen inzicht geven in de leefomstandigheden van deze dieren en het publiek vragen goed na de denken voordat ze een kaartje kopen. Want is een dergelijk circus met dergelijke praktijken wel een goed voorbeeld om aan hun kinderen mee te geven?,” aldus een woordvoerder van de Partij voor de Dieren.

Gerelateerd nieuws

De werkgroep Leiden en omstreken heeft de afgelopen maand niet stilgezeten

Woensdag 24 maart hebben we met 4 werkgroepleden en 2 extra vrijwilligers 500 houten eitjes aan kaartjes geknoopt. Op Zater...

Lees verder

Moederdagactie Partij voor de Dieren

Aanstaande zondag is het weer Moederdag. De dag dat alle moeders van Nederland in het zonnetje worden gezet. Álle mo...

Lees verder