Vervolg: muskuseenden in Sliedrecht


19 maart 2007
Sliedrechtse gaat haar vier muskuseenden kortwieken
Door HERMAN ANDRIESSE

SLIEDRECHT - Mevrouw Hinke uit de Sliedrechtse Rijnstraat heeft aangekondigd haar vier muskuseenden te zullen kortwieken. Ook komen ze voortaan de achtertuin van haar woning niet meer uit.

Volgens Cees van Zwienen van de platsoenendienst wil ze daarmee voorkomen dat de eenden nog langer overlast veroorzaken. Gekortwiekte eenden kunnen niet meer vliegen.

Vorige week ontstond veel commotie toen de plantsoenendienst de vier eenden bij Hinke uit de voortuin haalde. Medewerkers van de gemeente waren op jacht naar overlastgevende eenden in de sloot langs de Rijnstraat. In hun ijver namen ze echter ook de vier ’privé-eenden’ van Hinke mee.

De vrouw was op dat moment niet thuis. Ze had de eenden grootgebracht in haar achtertuin. De eenden verblijven af en toe ook in het voortuintje.

De plantsoenendienst bemerkte de vergissing snel en bezorgde de eenden de volgende dag terug bij Hinke. ,,De actie van ons was niet weloverwogen,’’ zegt Van Zwienen. ,,We hebben onze excuses aangeboden.’’

Van Zwienen onderschrijft niet de beschuldiging dat de medewerkers tijdens de vangst ook schade hebben aangericht in de tuin. Ze zouden een tuinkabouter en hekje hebben vernield. Van Zwienen. ,,Daar zijn wij beslist niet voor verantwoordelijk.’’

Hinke (74) heeft inmiddels de Partij voor de Dieren Zuid-Holland in de arm genomen. ,,We zullen haar proberen te helpen en eisen dat de gemeente een schadevergoeding betaalt. Als de gemeente deze zaak niet in der minne schikt, zullen we alle politieke partijen in Sliedrecht mobiliseren,’’ aldus tijdelijk voorzitter Victor Hooftman.

De plantsoenendienst heeft de afgelopen week overigens 27 muskuseenden ondergebracht bij de kinderboerderij van De Merwebolder. Net als in Dordrecht veroorzaakt de muskuseend ook hier veel overlast in de openbare ruimte.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief