Schrif­te­lijke vragen afscho­t­ont­heffing roeken ZH


Indiendatum: jun. 2016

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Datum : 16 juni 2016

Onderwerp : Schriftelijke vragen roeken

__________________________________________________________________________

Toelichting

De provincie heeft een ontheffing (ODH-2014-00189185) verleend aan jagers voor het doden van roeken (ook in de broedperiode), omdat deze vogels schade zouden aanrichten aan gewassen als appels, peren en mais.

Schade zeer beperkt

De roek is een kraaiachtige vogel die slechts op een beperkt aantal plekken in Zuid-Holland voorkomt. Er is daarom ook maar zeer incidenteel sprake van schade aan land- en tuinbouwgewassen door roeken. Uit gegevens van het Faunafonds blijkt dat de schade die de roek veroorzaakte in de provincie Zuid-Holland, de afgelopen jaren als volgt was:

Roek gaat achteruit

Het aantal roeken neemt al sinds langere tijd steeds verder af (zie onderstaande grafiek). In Zuid-Holland is deze afname nog groter dan op landelijk niveau[1].

Naar aanleiding van bovenstaande toelichting wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.

Vragen

1) Eén van de overwegingen om de ontheffing te verlenen, is belangrijke schade aan gewassen. Uit de gegevens van het Faunafonds blijkt dat in 2015 de schade substantieel gedaald is en dat de roek slechts op een beperkt aantal plekken in Zuid-Holland voorkomt en ook de schade slechts op een aantal plekken voorkomt. Waarom is de ontheffing ook afgegeven voor Wildbeheereenheden waar in de afgelopen vijf jaar geen schadegevallen door roeken hebben plaatsgevonden?

2) De schadecijfers en schadegevallen hebben die op de website van het Faunafonds vermeld staan komen niet overeen met de cijfers die in de ontheffing vermeld staan. Kunt u aangeven hoe dit kan?

3) Waarom heeft u de gegevens van 2015 niet meegenomen aangezien daaruit blijkt dat de schade veroorzaakt door roeken drastisch verminderd is? Kunt u onderbouwen wat het zwaarwegende belang van de ontheffing is nu die nog voor een aantal jaren is afgegeven?

4) Deelt u onze mening dat het structureel toestaan van het afschieten van een onbeperkt aantal roeken niet in verhouding staat tot de zeer beperkte incidentele schadegevallen? Zo nee, waarom niet?

5) Bent u bereid om de geringe schade te vergoeden zonder dat er afschot van roeken plaatsvindt, mede in het belang van een goede roekenstand?

6) Welk voorafgaand onderzoek is er gedaan voordat de ontheffing is verleend?

7) Uit gegevens van de Faunabeheereenheid blijkt dat het aantal gedode roeken is:

2010: 39

2011: 42

2012: 84

2013: 8

Wat zijn de aantallen die in 2014 en in 2015 gedood zijn en welke conclusie trekt u daar uit?

8) Wat is de reden dat u afschot zelfs in de broed- en kuikenperiode toestaat aangezien dit veel onnodig dierenleed veroorzaakt en er geen noodzaak voor is?

9) Roeken hebben ook gunstige effecten op land- en tuinbouw doordat ze bepaalde insecten eten, zoals. Hebt u deze gunstige effecten van roeken meegewogen bij het besluit om wel of geen ontheffing te verlenen en hoe hebt u dit beoordeeld (bijvoorbeeld hoe groot is de omvang van dit positieve effecten (in euro's) en vergeleken met de omvang van de schade)?

10) Volgens de Provincie Zuid-Holland brengt de ontheffing de gunstige staat van instandhouding niet in gevaar doordat er in Zuid-Holland in het verleden gemiddeld slechts lage aantallen roeken gedood zijn ter voorkoming van schade ten opzichte van de landelijke populatie. De ontheffing stelt echter geen limieten aan de aantallen roeken die gedood mogen worden per verjagingsactie of in zijn totaliteit. Waarom hebt u op zijn minst geen limiet gesteld aan het aantal te doden roeken?

11) Bent u met ons van mening dat hierdoor niet geborgd is dat de aantallen te doden roeken relatief laag blijven en afbreuk doet aan de gunstige instandhouding van de roek? Zo nee, waarom niet?

12) Op welke wijze garandeert u de instandhouding van de soort, zeker nu de roekenstand volgens SOVON in Zuid-Holland nog harder achteruit gaat dan elders?

13) Waarom wordt er pas ruim twee jaar na de ontheffingsaanvraag (gedateerd 2 juni 2014) in 2016 gereageerd door de provincie en is er na twee jaar een ontheffing verleend?

14) Is de situatie en de aanvraag op basis van de aanvraaggegevens uit 2014 beoordeeld en zo ja waarom? Zo nee, op basis van welke gegeven en onderzoek dan wel?

15) Bent u bereid om de ontheffing in trekken? Zo nee, waarom niet?

A.H.K. van Viegen

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Provinciale Staten Zuid-Holland

[1] https://www.sovon.nl/nl/actueel/nieuws/forse-teruggang-roek-zuid-holland

Indiendatum: jun. 2016
Antwoorddatum: 16 jun. 2016

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen luchtkwaliteit

Lees verder

Schriftelijke vragen opzettelijke mishandeling ganzen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer