Schriftelijke vragen leegstand agrarische gebouwen
Indiendatum: feb. 2017
SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Datum: 16 februari 2017
Onderwerp: Schriftelijke vragen leegstand agrarische gebouwen
_______________________________________________________________
Toelichting
Eén op de tien agrarische gebouwen in Nederland staat op dit moment leeg. In 2030 zal dat opgelopen zijn tot bijna 25 procent. Dit blijkt uit onderzoek[1] van Wageningen Environmental Research (Alterra), uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Het overgrote deel van Nederland is landelijk gebied, maar ons land kent steeds minder boeren en tuinders, die over het algemeen steeds grotere bedrijven hebben. In de periode 2000-2012 stopten 22.000 boeren. Tot 2030 zullen nog eens 24.000 boeren niet meer werkzaam zijn als agrariër. En dat leidt weer tot het vrijkomen van de agrarische bebouwing: van 20 miljoen vierkante meter nu naar 40 miljoen vierkante meter in 2030. Veel van de vrijkomende agrarische bebouwing staat leeg. Dit betreft ook steeds meer cultuurhistorisch waardevolle boerderijen en erven. Van de ruim 6.000 rijksmonumentale boerderijcomplexen in Nederland, zijn er nog slechts 2.000 in agrarisch gebruik.
Een andere conclusie uit het onderzoek is dat er voor bestuurders, beleidsmakers, gebruikers en ondernemers een taak ligt om te zorgen dat de vitaliteit en de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied door de leegstand niet wordt aangetast.
Stoppersregeling
Daarnaast is er landelijk vorige week de stoppersregeling van kracht gegaan. Deze subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij is onderdeel van het fosfaatreductieplan dat bedoeld is om de sector weer onder het fosfaatplafond te krijgen. De regeling helpt melkveehouders die hun bedrijf willen beëindigen. Zij kunnen daarvoor subsidie krijgen.
Naar aanleiding van deze toelichting legt de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voor.
Vragen
1) nKent u de berichten “Kwart agrarische gebouwen staat straks leeg?” en “Stopper krijgt 276 euro voor kalf en 636 euro voor pink?”[2][3]
2) Wat is de huidige omvang en percentage van de leegstand van agrarische gebouwen en rijksmonumentale boerderijen in Zuid-Holland en wat zijn de prognoses voor de komende tien jaren?
3) Zijn er risico’s van leegstand en verpaupering van agrarische gebouwen en rijksmonumentale boerderijen? Zo ja, welke en wat kunt u binnen uw mogelijkheden daaraan doen?
4) Bent u bereid beleid te ontwikkelen hoe er nu en met toekomstige leegstand dient te worden omgegaan en hoe voorkomen kan worden dat er nog meer agrarische nieuwbouw in het landelijk gebied gaat komen? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
5) Bent u bereid om net als de provincie Utrecht in gesprek te gaan met gemeenten, landbouworganisaties en banken om toenemende leegstand en onnodige nieuwbouw van agrarische bebouwing aan te pakken?[4] Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
Toelichting vraag 6
Sinds het melkquotum is afgeschaft, zijn de melkveehouderijen middels door u verleende vergunningen enorm qua aantallen dieren uitgebreid. In 2014 zijn er 163 provinciale vergunningen verleend voor uitbreiding van melkveehouderijen. In 2015 waren dit er 362 en in 2016 627. Daarnaast dient de stoppersregeling om de fosfaatproductie te reduceren middels afname van het aantal (melk)koeien.
6) Op welke wijze denkt de provincie met dit tegenstrijdige rijks- en provinciale beleid om te gaan?
7) Bent in het kader van een kwalitatief goede ruimtelijke ordening u bereid om geen nieuwbouw of uitbreidingen van agrarische bedrijven meer toe te staan, zolang de leegstand van agrarische gebouwen zo hoog is? Zo nee, waarom niet?
8) Bent u met ons van mening dat provinciegeld niet benut zou mogen worden voor sanering van agrarische gebouwen ? Zo nee, waarom niet?
9) Bent u voornemens om (in de toekomst) bij sanering van agrarische gebouwen hiervoor subsidie te gaan geven? Zo ja waarom?
A.H.K. van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland
[1] http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/393440
[2] https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2016/12/07/leegstand-gebouwen-loopt-op-tot-25-procent
[3] https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2017/02/10/stoppersregeling-276-euro-voor-kalf-636-euro-voor-pink
[4] http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2017/2/Utrecht-wil-aanpak-leegstand-agrarische-gebouwen-92041E/
Indiendatum:
feb. 2017
Antwoorddatum: 15 mrt. 2017
Klik hier voor de antwoorden.
Interessant voor jou
Schriftelijke vervolgvragen massale bomenkap natuur- en recreatiegebied Vlietland
Lees verderSchriftelijke vragen maatschappelijke baten Rotterdam The Hague Airport
Lees verder