Schrif­te­lijke vragen lucht­kwa­liteit


Indiendatum: apr. 2017

Toelichting

Februari jongstleden presenteerde de Europese Commissie een eerste evaluatierapport over de uitvoering van het Europees milieubeleid. Uit dit rapport blijkt dat Nederland nog grote uitdagingen heeft op het gebied van luchtkwaliteit.

Dit rapport wierp bij onze fracties bij drie onderwerpen vragen op; over het verschil tussen WHO-normen en EU-normen, ammoniak en roet.

De Europese normen wijken af van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De Wereldgezondheidsorganisatie hanteert op basis van eigen onderzoek strengere richtlijnen. November jongstleden werd gestemd over luchtvervuilingsplafonds in de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg. De voorliggende wet is minder streng geworden tijdens de onderhandelingen tussen de Raad en het Parlement. De ammoniadoelen zijn minder hoog dan in eerdere versies van het wetsvoorstel en de uitstootdoelen voor 2025 zijn niet bindend.[1]

Ondergetekenden stelt aan het college van Gedeputeerde Staten de volgende vragen:

Algemene vragen:

Internationale samenwerking tussen regio’s op het gebied van luchtkwaliteit vindt plaats via het platform “Air-quality Initiative of Regions”(‘AIR’). De Randstad is hierin deelnemer/medeondertekenaar.

1. Is GS bereid om – samen met collega Randstadprovincies – de partners binnen de AIR te ondersteunen in het effectiever maken van de samenwerking tussen de overheden en het maatschappelijk middenveld om de luchtvervuiling terug te dringen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn?

De huidige EU normen zijn niet voldoende om de effecten van de verkeersgerelateerde luchtverontreiniging teniet te doen.

2. Is GS bereid het streven op te nemen op termijn de WHO normen te hanteren i.p.v. de huidige EU normen? Zo nee, waarom niet?

Ammoniak

Het rapport stelt dat hoewel voor ammoniak aanzienlijke emissiereducties (- 64 %) zijn geregistreerd, de uitstoot van ammoniak nog steeds 5 % boven de huidige plafonds liggen.

3. Voldoet Zuid-Holland aan de normen voor ammoniak?

Het is mogelijk dat de nog resterende minimale emissiereductie 5% in de huidige context moeilijker is dan de voorgaande behaalde emissiereductie.

4. Heeft Zuid-Holland beleid op het gebied van vermindering ammoniak uitstoot? Zo nee, waarom niet? Zo ja, acht u dit beleid afdoende om de laatste 5 procent vermindering ook te bewerkstelligen?
5. Is GS bereid om samen met Rijk en gemeenten voor 2018 zich in te zetten om in een nieuw Nationaal Luchtplan ook ammoniak op te nemen? Zo nee, waarom niet?

Roetuitstoot

Het rapport behandeld roet niet omdat het geen onderdeel van de Europese regelgeving is. De impact van roet op onze gezondheid en op het klimaat is echter groter dan van andere deeltjes fijnstof. Het is daarom zorgelijk dat inwoners van een gebied dat zich aan de Europese normen houdt, nog steeds forse hoeveelheden roet kunnen inademen met alle potentiele schadelijke gevolgen.

6. Is GS bereid om – in IPO-verband – zich sterk te maken de uitstoot van roet in de nabije toekomst mee te nemen in de Europese normen? Zo nee, waarom niet?
7. Is GS bereid om - vooruitlopend op Europese wetgeving - reeds in kaart te brengen hoe de provincie beleid zou kunnen voeren om roetuitstoot te verminderen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn?

De hernieuwde aandacht voor roet en de noodzaak voor vervanging van de zwarte rook monitoren vormen tezamen de directe aanleiding om voor de mogelijke vernieuwing van het roetmeetnet een adequate meetstrategie te ontwikkelen. Omwille van trendanalyse is het naast het nieuwe meetnet nuttig om op één of meerdere meetlocaties van zwarte rook te continueren met roetmetingen.

8. Op welke wijze participeert de provincie in deze nieuwe meetstrategie?

B. Canton Partij voor de Dieren

B. Potjer GroenLinks

A. Wijbenga D66

[1] Verdunde ammoniakoplossingen worden ammonia genoemd.

Indiendatum: apr. 2017
Antwoorddatum: 31 mei 2017

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Vervolgvragen effecten agrarisch natuurbeheer Krimpenerwaard en Gouwe Wiericke

Lees verder

Schriftelijke vragen provinciale vrijstellingen overige diersoorten Wet Natuurbescherming

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer