Schriftelijke vragen registratie en maatregelen dode en gewonde dieren langs provinciale wegen
Indiendatum: apr. 2010
[hierlink]Aan : Gedeputeerde Staten
Datum : 14 april 2010
Onderwerp : Schriftelijke vragen registratie en maatregelen dode en gewonde dieren langs provinciale wegen
Toelichting
Een in het wild levend dier in Nederland komt gemiddeld na elke kilometer een lokale weg tegen (1) . Het is dus geen wonder dat op de secundaire wegen elk jaar honderdduizenden dieren worden doodgereden. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen stellen dat ruim honderdduizend egels per jaar worden doodgereden. Negen van de tien dode boommarters is slachtoffer van het verkeer. Twee derde van de ongeveer vijfhonderd dode dassen per jaar is aangereden op een lokale weg. Er komen veel meldingen van doodgereden of gewonde dieren op provinciale wegen binnen bij dierenambulancediensten, en vooral op de N11.
Provincie Overijssel
Al vele jaren registreert de politie in de provincie Overijssel (2) verkeersongevallen met reeën, waaronder de ongevallen op de provinciale wegen. Naast de informatie die deze registratie oplevert, is ook kennis over andere aangereden diersoorten van belang. Er kunnen dan maatregelen worden getroffen om schade aan mens, dier en materiaal te voorkomen en diersoorten te beschermen. Een voorbeeld is het plaatsen van rasters in combinatie met andere faunavoorzieningen. Paaltjes met gaas zorgen ervoor dat dieren veilig de weg over kunnen steken. Ook de Flora- en faunawet noodzaakt de wegbeheerder inzicht te krijgen in welke diersoorten en hoeveel dieren dood worden gereden en op welke wegen.
Registratie
In de provincie Overijssel is een registratie opgezet van dieren die het slachtoffer zijn van het verkeer op de provinciale wegen. Twee maal per week worden door de kantonniers alle slachtoffers genoteerd langs het 645 km tellende traject van provinciale wegen.
Rijkswaterstaat
Rijkswegen vormen barrières in de natuur. Veel dieren kunnen of durven niet over te steken of sneuvelen bij het passeren van wegen. Rijkswaterstaat, als beheerder van de rijkswegen legt daarom fauna- voorzieningen aan, die er voor zorgen dat dieren veilig wegen kunnen passeren. Daarmee kunnen dieren onder andere het voor hen noodzakelijke voedsel bereiken en contact houden met andere dieren van hun populatie.
Uit een gehouden enquête onder de medewerkers landschap en milieu van de droge districten bleek dat één van de knelpunten bij beheer en onderhoud gebrek aan kennis was over de eisen per type voorziening: wat is de vereiste frequentie van inspecteren, waar moet hierbij op worden gelet en in welke situaties is onderhoud noodzakelijk? Met het boekje “Richtlijnen voor inspectie en onderhoud van faunavoorzieningen bij wegen” (3) beoogt Rijkswaterstaat in de leemte in kennis te voorzien.
Vragen:
1) Is er een registratie van dieren die gedood zijn op Zuid-Hollandse provinciale wegen? Zo ja, kunt u inzicht geven in cijfers en diersoorten van de afgelopen 3 jaar? Zo nee, bent u bereid om deze te gaan opzetten? Zo nee, waarom niet?
2) Welke maatregelen heeft u genomen om aanrijdingen met dieren op provinciale wegen te voorkomen en te verminderen?
3) Welke maatregelen bent u bereid om nog te nemen met betrekking tot de vermindering van het aantal dierlijke slachtoffers op provinciale wegen?
4) Wat vind u van het boekje van Rijkswaterstaat en bent u bereid een soortgelijk document op te zetten voor de provinciale wegen in Zuid-Holland? Zo ja, op welke wijze en welke termijn? Zo nee, waarom niet?
A.H.K. van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland
1 http://www.agd.nl/1065757/Nieuws/Artikel/Dieren-moeten-voortdurend-oversteken.htm
2 http://www.overijssel.nl/overijssel/cijfers-kaarten/overijssels-feit/nieuwsbrief-ov-feit/2009-04-vorig-jaar/
3 http://www.mjpo.nl/downloads/Richtlijnen voor inspectie en onderhoud van faunavoorzieningen bij wegen.pdf
Indiendatum:
apr. 2010
Antwoorddatum: 19 apr. 2010
Klik hier voor de antwoorden.
Interessant voor jou
Schriftelijke vervolgvragen megavarkensstal te Reeuwijk
Lees verderschriftelijke vragen natuurcompensatie
Lees verder