Schrif­te­lijke vragen zorg om vluch­te­lingen


Indiendatum: sep. 2015

Zorg om opvang vluchtelingen

Dagelijks worden we geconfronteerd met de onmenselijke beelden van vluchtelingen die vanuit verschillende landen – waaronder Syrië – voor hun veiligheid vluchten naar Europa. Gemeenten en provincies hebben een verantwoordelijkheid bij de opvang van vluchtelingen. De provincie heeft een toezichthoudende rol en moet er op toezien dat gemeenten zich voldoende inspannen om te voldoen aan de taakstelling voor de huisvesting van vluchtelingen.

Uit het recente overzicht van de COA blijkt dat in de provincie Zuid-Holland sprake is van een achterstand van 3.111 vergunninghouders. Zie > https://www.coa.nl/sites/www.coa.nl/files/paginas/media/bestanden/taakstelling_gemeenten_1-9-2015.pdf

Een ander aspect is het aantal beschikbare sociale huurwoningen in onze provincie. Door de gevolgen van het kabinetsbeleid (stijging van de huurprijzen en verkoop van huurwoningen door corporaties) is de vraag of er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor kwetsbare inwoners.

De fracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP maken zich zorgen over de opvang van de statushouders in de provincie Zuid-Holland en willen dat de provincie de gemeenten bestuurlijk en ambtelijk ondersteunt.

Vragen aan het college van Gedeputeerde Staten:

1) Heeft u contact met de gemeenten in de provincie Zuid-Holland over de opvang van statushouders? Zo ja, zijn er signalen dat in de gemeenten in Zuid-Holland zorg is over de opvang en huisvesting van de statushouders? Zo nee, bent u bereid om op korte termijn in contact te treden met de gemeenten in onze provincie over deze problematiek?

2) Beschikken de gemeenten in onze provincie over voldoende plaats voor huisvesting van de vluchtelingen? Zo nee, bent u bereid om samen met de gemeenten op zoek te gaan naar alternatieve vormen van huisvesting, zoals leegstaande kantoor- en bedrijfspanden , leegstaande verzorgingshuizen en rijksvastgoed. Bent u bereid hierbij de gemeenten te ondersteunen en zo ja, in welke vorm?

3) Er gaan stemmen op om de verdeling van vluchtelingen op een andere manier over Nederland te verdelen (meer naar krimpgebieden) en om het rijk te laten helpen huisvesting mogelijk te maken. Is de provincie in overleg met de rijksoverheid over de verdeling en voorwaarden/belemmeringen van vluchtelingen over Nederland? (http://www.bnr.nl/nieuws/bouw/950249-1509/blok-houdt-voet-bij-stuk) NB in ZH minder sociale huurwoningen dan de doelgroep zie: http://staatvan.zuid-holland.nl/Paginas/Factsheets/Behoefte-sociale-woningbouw.aspx

4) Op welke wijze toetsen we de leefbaarheid van de woningen voor statushouders, mogelijk oude kantoorgebouwen zorgvastgoed etc?

5) In antwoord op de schriftelijke vragen (2972) gaf u vorig jaar op welke manier gemeenten en corporaties met dit probleem om kunnen gaan. Heeft de huidige situatie (grote stroom van vluchtelingen) gevolgen voor de invulling van de toezichthoudende rol van de provincie bij de huisvesting van statushouders? Zo ja, hoe gaat u invulling geven aan uw rol als provincie in verhouding tot de gemeenten?

6) Heeft u gebruik moeten maken van het middel ‘indeplaatsstelling’? De provincie huisvest de vergunninghouders dan namens burgemeester en wethouders en op kosten van de gemeente. Zo ja, hoe vaak is dat het geval geweest en in welke gemeente(n)?

7) In antwoord op schriftelijke ragen (2972) gaf u aan dat u bij het rijk aandacht vraagt voor dit
probleem (brief 14 mei 2014). De reactie van minister Blok was zeer
teleurstellend. Verder gaf u aan dat ambtelijk de mogelijkheden werden onderzocht om de
kwestie van het groeiend aantal vergunninghouders en de dalende
beschikbaarheid van sociale huurwoningen als gezamenlijke toezichthouders
(alle provincies gezamenlijk) bestuurlijk bij de minister onder de aandacht
te brengen. Heeft dit nog een vervolg gekregen? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?
Indien nee, bent u bereid zelf dit probleem blijvend onder de aandacht van
kabinet en ook de Tweede Kamer te blijven brengen en zo gezamenlijk tot
aanpak van dit probleem te komen? Indien ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

Huri Sahin, fractievoorzitter GroenLinks Zuid-Holland

Carla van Viegen, fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Bart Vermeulen, fractievoorzitter SP

Indiendatum: sep. 2015
Antwoorddatum: 1 okt. 2015

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen ontheffing doden vos in verband met schade door eten van wortels

Lees verder

Schriftelijke vragen mestvergisters

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer