Technische vragen Vervolgaanpak ZH-PLG
Indiendatum: 19 feb. 2025
Vragen
1) Hoeveel van de beschikbare 188 mln euro wordt daadwerkelijk ingezet voor stikstofreductie?
2) Het is best een breed en veelzijdig pakket waardoor het voor ons lastig is te beoordelen wat nu precies waarvoor wordt ingezet. Kan op hooflijnen nog eens duidelijk worden gemaakt waar de overige maatregelen op gericht zijn en waarop wordt ingezet?
3) Zoals, hoeveel daarvan wordt ingezet voor innovatieve maatregelen?
4) En hoeveel daarvan wordt ingezet voor extensivering?
5) In hoeverre dragen de voorgestelde maatregelen nu bij aan de gestelde doelstellingen natuurherstel en stikstofreductie volgens het Hoofdlijnenakkoord (Pag 28)?
Carla van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provincie Zuid-Holland
Indiendatum:
19 feb. 2025
Antwoorddatum: 10 mrt. 2025
Vraag 1: Er is onzekerheid over de beschikbaarheid financiële middelen. De provincie geeft aan zich hiervoor in te willen zetten, maar komt niet met harde toezeggingen. Is hier al meer duidelijkheid over?
Antwoord: nee, met de RLN aanpak van het rijk komen geen extra middelen bovenop wat in regeerakkoord staat (oa de 500mln/extra per jaar).
Ministeriële commissie onder leiding van minister-president Schoof onderzoekt wat er extra nodig is, wellicht komen er extra middelen. maar weten we nu niet
Vraag 2: Welk provinciaal instrumentarium wil de provincie nu daadwerkelijk gaan inzetten en hoe haalbaar is dat?
Antwoord: we zetten al diverse instrumenten in. zoals subsidies voor projecten die bijdragen aan doelen, inzet van grond (oa strategische aankopen, inzet van ruilgronden) en ruimtelijk instrumentarium zoals beschermen van weidevogelgebieden / natuurgebieden.
Extra inzet instrumentarium is in onderzoek, de herziening 2025 van Omgevingsbeleid is daar belangrijk in. PS gaat bepalen hoe hard dat instrument gaat worden.
Vraag 3: In december 2025 moeten de gebiedsbiedingen er liggen. Is er voor die tijd hier wel duidelijkheid over?
Antwoord: dat verschilt per gebied.
Vraag 4: Alle deelgebieden moeten uiterlijk 1 december 2025 een gebiedsplan of gebiedsbod hebben. De terinzagelegging van het ontwerp van de herziening is voorzien vanaf de zomer 2025. De gebiedsplannen kunnen dus niet worden meegenomen in het omgevingsbeleid. Hoe gaat de planning van ZHPLG aangesloten worden op de herziening van het omgevingsbeleid?
Antwoord: In de huidige planning is het inderdaad niet mogelijk om de gebiedsplannen te betrekken bij herziening 2025. Er bestaat wel de mogelijkheid bij toekomstige herzieningen (na 2026) de gebiedsplannen te betrekken. Het is wel mogelijk om hier een aparte module voor te maken zodat de gebiedsplannen ook formele status krijgen.
Vraag 5: De herziening van het omgevingsbeleid heeft alleen betrekking op grondwaterstand veenweiden, boerenlandvogels, drukfactoren N2000, KRW en NH3-reductie. Hoe en waar krijgen de andere ZH-PLG onderwerpen (zoals groenblauwe dooradering, overgangsgebieden, afronding NNN, etc) een plek binnen het omgevingsbeleid?
Antwoord: In het omgevingsbeleid is al veel vastgelegd ten aanzien van ZH-PLG onderwerpen. Groenblauwe dooradering zit al in het omgevingsbeleid (onderdeel herziening 2024). De NNN natuurpact opgave zit ook in het omgevingsbeleid. Overgangsgebieden lopen mee in de herziening 2025, maar onder de noemer “drukfactoren natura 2000”. Daarmee is niet gezegd dat alles al geregeld is in het omgevingsbeleid, maar met de onderwerpen van de herziening 2025 zijn een aantal zeer structurerende / bepalende onderwerpen wel afgedekt. Het huidige omgevingsbeleid kunt u hier raadplegen: https://omgevingsbeleid.zuid-holland.nl/
Wij staan voor:
Interessant voor jou

Technische vragen Fietsveiligheid
Lees verder
Schriftelijke vragen Gebiedsgerichte ontheffing Havenbedrijf verstoren van nesten en leefgebieden beschermde soorten in Haven Industrieel Complex
Lees verder