Technische vragen Voorlopig afwegingskader ZH-PLG
Indiendatum: 23 aug. 2024
Samenvatting Maatregelenpakket ZH-PLG
- Maatregel Nieuwe en vitale bossen. Wat is het plan van aanpak hiervoor? Hoe gaat dit gerealiseerd worden?
Overzicht maatregelen ZH-PLG – Omgevingsbeleid 2023 - beleidskeuzes
- Welke definitie wordt gebruikt voor ‘toekomstbestendige en vitale landbouw’?
- Welke definitie wordt gebruikt voor ‘mooi en schoon water’?
Algemeen
- Hoe is de verhouding tussen agrarische natuurbeheer en terrein- en natuurbeherende organisaties wat betreft het beheer van het landelijk gebied?
- Hebben we goed begrepen dat het Rijk geen middelen ter beschikking stelt om de doelen van de KRW te halen?
- Zo ja, gaat de provincie zelf financiële middelen inzetten om de doelen KRW te halen als het Rijk hiervoor geen middelen hiervoor ter beschikking stelt?
- En hoe zit het dan precies met de inspanningsverplichting KRW die de provincie heeft en de resultaatverplichting die het Rijk heeft (als er onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn om de doelen te realiseren)? Kan dit nader worden toegelicht?
- Kan de hulp van agrarische coaches bij het opstellen van een bedrijfsplan nader worden toegelicht?
- Er is een grote hoeveelheid diverse soorten subsidies voor de agrarische bedrijfsvoering. Wij kunnen ons voorstellen dat boeren daar zelf niet meer uitkomen. Op welke wijze faciliteert de provincie dit en helpt hierbij?
Carla van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provincie Zuid-Holland
Indiendatum:
23 aug. 2024
Antwoorddatum: 28 aug. 2024
Samenvatting Maatregelenpakket ZH-PLG
1) Maatregel Nieuwe en vitale bossen. Wat is het plan van aanpak hiervoor? Hoe gaat dit gerealiseerd worden?
Antwoord: Provinciale Staten hebben een groeimodel Bos en Bomen vastgesteld en het uitvoeringsprogramma is de invulling daarvan. Hier zijn Provinciale Staten in juni 2023 over geïnformeerd: openstellingsbesluit subsidie Meer Bos in Zuid-Holland 2023 Provincie Zuid-Holland (PZH) (notubiz.nl) https://pzh.notubiz.nl/modules.... Belangrijk instrumenten binnen dit Uitvoeringsprogramma zijn de (al vastgestelde) subsidieregeling Meer bos en de inzet van de Bosmakelaar. Binnen de subsidieregeling zijn voorwaarden en regels vastgelegd voor de realisatie van deze bossen. Ook is er een analyse uitgevoerd op welke gronden binnen (bestaande) recreatiegebieden bosuitbreiding wenselijk is, zie brief aan PS Ontwikkelperspectief bossen in recreatiegebieden in Zuid-Holland Provincie Zuid-Holland (PZH) (notubiz.nl) https://pzh.notubiz.nl/modules.... Alle projecten opgenomen in het maatregelpakket zijn opgevoerd in overleg met de grondeigenaren en gemeentes. De meeste projectlocatie ’s liggen binnen recreatiegebieden op IJsselmonde, Voorne Putten en Midden-Delfland. Een groot deel van de projectlocaties zijn al heel ver in de planvoorbereiding en kunnen direct starten. Er zijn ook wat projectlocaties nog wat minder ver qua voorbereiding.
Overzicht maatregelen ZH-PLG – Omgevingsbeleid 2023 - beleidskeuzes
2) Welke definitie wordt gebruikt voor ‘toekomstbestendige en vitale landbouw’
Antwoord: toekomstbestendige en vitale landbouw ziet op het volgende: De provincie streeft naar een toekomstbestendige landbouw. Dit is een veerkrachtige landbouw met bedrijven die economisch gedragen, sociaal rechtvaardig ondernemen en leidend zijn op het vlak van efficiency en duurzaamheid. Een landbouw die ook in de toekomst een belangrijke rol speelt in ons voedsel- en grondstoffensysteem en in het behoud van onze karakteristieke landschappen.
3) Welke definitie wordt gebruikt voor ‘mooi en schoon water’?
Antwoord: Mooi en schoon water verwijst naar het volgende: De provincie wil een goede kwantiteit en kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. Voor het realiseren van een goede waterkwaliteit volgt de provincie de systematiek van de Europese richtlijnen: de Kaderrichtlijn Water (KRW), de Grondwaterrichtlijn en de Drinkwaterrichtlijn. Ten aanzien van zwemlocaties in oppervlaktewater geeft de provincie uitwerking aan de Zwemwaterrichtlijn: De provincie wil goed ingerichte en veilige zwemlocaties in oppervlaktewater.
Algemeen
4) Hoe is de verhouding tussen agrarische natuurbeheer en terrein- en natuurbeherende organisaties wat betreft het beheer van het landelijk gebied?
Antwoord: Agrarische natuurbeheer gaat over natuurbeheer buiten de NNN-grenzen en dus kan grofweg kan gesteld worden dat agrarisch natuurbeheer door agrarische collectieven wordt uitgevoerd en niet door natuurbeheerorganisaties. Agrarische collectieven maken vervolgens voor het beheer afspraken met de individuele agrariërs en vindt plaats in het agrarische gebied buiten natuurgebieden. Natuurbeheerorganisaties beheren juist binnen de natuurgebieden. Er wordt op ca. 28.100 ha natuurbeheersubsidie verstrekt en op 18.500 ha wordt er agrarisch natuurbeheer door de provincie gesubsidieerd. Natuurbeheer door medeoverheden en drinkwaterbedrijven valt niet onder de provinciale natuurbeheersubsidie en ook niet alle agrariërs die aan agrarisch natuurbeheer doen ontvangen daarvoor subsidie. De werkelijke aantallen van het beheer liggen daardoor hoger dan hiervoor genoemd.
5) Hebben we goed begrepen dat het Rijk geen middelen ter beschikking stelt om de doelen van de KRW te halen?
Antwoord: De middelen die ter beschikking zijn gesteld door het ministerie LVVN in het kader van maatregelen in het landelijk gebied omvat inderdaad geen middelen ter bekostiging van de specifieke KRW maatregelen. Wel is het zo dat een aantal projecten in onze maatregelpakketten landschap en natuurversterking en toekomstbestendige land- en tuinbouw (indirect) bijdragen aan verbetering van de waterkwaliteit.
6) Zo ja, gaat de provincie zelf financiële middelen inzetten om de doelen KRW te halen als het Rijk hiervoor geen middelen hiervoor ter beschikking stelt?
Antwoord: ja, uw Staten hebben per amendement 820 op de Voorjaarsnota 2024 een bedrag van 2,3 miljoen toegekend specifiek voor projecten ‘verbeteren waterkwaliteit’ in het ZHPLG die bijdragen aan het behalen van de doelen van de Europese KRW.
7) En hoe zit het dan precies met de inspanningsverplichting KRW die de provincie heeft en de resultaatverplichting die het Rijk heeft (als er onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn om de doelen te realiseren)? Kan dit nader worden toegelicht?
Antwoord: In de voortgangsrapportage Kaderrichtlijn water van juli 2024 is een uitgebreide toelichting opgenomen. Kort samengevat is het doelbereik voor 2027 voor oppervlakte- en grondwater gebaseerd op de geprogrammeerde maatregelen van Rijk, provincies en waterschappen zoals in hun (regionale) waterprogramma’s (opgenomen in de beheersplannen van de stroomgebieden), aangevuld met generiek beleid vanuit het Rijk op het gebied van mest, gewasbescherming en productenbeleid. Hier bovenop zijn recent bestuurlijke afspraken gemaakt over aanvullende inzet voor de KRW via het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en het KRW Impulsprogramma. Deze inzet is erop gericht om alles op alles te zetten om vóór eind 2027 alle maatregelen zoals afgesproken uitgevoerd te hebben en daarmee doelen van de KRW te halen. De gebiedsprocessen in het kader van het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van de goede, op de waterkwaliteitsdoelen in een gebied afgestemde, landbouwpraktijk. Deze processen vragen een langjarige investering in tijd, geld en zorgvuldigheid. Om daarin te slagen is ook volledige commitment van het Rijk nodig dat de benodigde middelen en instrumenten tijdig beschikbaar komen. Met de tussenevaluatie KRW 2024, welke eind dit jaar wordt afgerond, evalueren alle waterbeheerders of we met het huidige beleid op koers zitten om eind 2027 aan de KRW te voldoen en welk resterend handelingsperspectief er is. Dan wordt ook duidelijk wat er nog extra moet gebeuren en zal er opnieuw moeten worden gekeken naar de rollen van Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten.
8) Kan de hulp van agrarische coaches bij het opstellen van een bedrijfsplan nader worden toegelicht?
Antwoord: de erfcoaches ondersteunen de agrarische sector in de domeinen Verduurzaming van de erven, Emissiereductie, Asbest en Landschap en Biodiversiteit. Doel is erfeigenaren in staat te stellen en te stimuleren om hun erf in één keer structureel te verduurzamen en te verbeteren, zodat ze klaar zijn voor de toekomst. De onafhankelijke erfcoaches gaan het gesprek aan met alle erfeigenaren en geven uitleg, maar het plan van aanpak en de uitvoering ervan vallen onder de verantwoordelijkheid van de boer. Dat specifieke plan kan gericht zijn op het vergroten van de biodiversiteit, maar ook op de energietransitie. De erfcoach begeleidt hem in de uitvoering en onderzoekt of er subsidies beschikbaar zijn.
9) Er is een grote hoeveelheid diverse soorten subsidies voor de agrarische bedrijfsvoering. Wij kunnen ons voorstellen dat boeren daar zelf niet meer uitkomen. Op welke wijze faciliteert de provincie dit en helpt hierbij?
Antwoord: zie hierover de info op onze eigen Vraag- en Antwoordpagina: Vragen en antwoorden Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied - Provincie Zuid-Holland Inclusief verwijzing naar het Landbouwloket www.zuid-holland.nl%2Fonderwer.... Ik wil mijn bedrijf alvast voorbereiden op de toekomst. Kan ik daar advies en/of financiering voor krijgen? www.zuid-holland.nl%2Fonderwer.... Goed dat je nadenkt over de toekomst van je bedrijf en over hoe je kunt bijdragen aan de doelen voor natuur, water en klimaat in het landelijk gebied. We denken graag met je mee.
▪ Voor agrarisch ondernemers hebben we het Landbouwloket www.zuid-holland.nl%2Fonderwer... waar veel informatie te vinden is over doelen, beschikbare technieken en subsidieregelingen. Ook is in het Landbouwloket informatie te vinden voor ondernemers die psychische of mentale hulp zoeken als gevolg van de onzekerheid die de landbouwtransitie met zich meebrengt.
▪ Ook vanuit de Europese samenwerkingsprogramma’s waaraan de provincie deelneemt zijn er regelmatig subsidiemogelijkheden: pagina EU-subsidieprogramma’s www.zuid-holland.nl%2Fonderwer...
▪ Voor andere ondernemers is op pagina Energie/subsidies en investeringen www.zuid-holland.nl%2Fonderwer... een overzicht van beschikbare regelingen bijeen gebracht
▪ Niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op via zhplg@pzh.nl, dan zoeken we samen naar een passende aanpak.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Handhaving varkensstal Reeuwijk
Lees verderSchriftelijke vragen over Gezonde en veilige leefomgeving voor mens en dier
Lees verder