Bijdrage BW commissie Aanwijzing kansrijke woning­bouw­lo­caties


25 september 2024

Voorstel welke locaties een aanwijzing krijgen of ingeruild kunnen worden voor kansrijke woningbouwplannen (uitwerking amendement 796)

Het is overduidelijk dat er meer woningen nodig zijn in Zuid-Holland, net zoals dat het overduidelijk is dat dit een grote opgave voor onze provincie is. We zien een voortvarende houding van GS, maar we zijn er nog niet.

In het kader van deze voortvarende houding wil de Partij voor de Dieren nog enkele aandachtspunten meegeven om zo bij te dragen aan de efficiëntie.

Allereerst het vraagstuk rond de 3 hectare kaart en in hoeverre de al geplande locaties echt worden benut door de gemeenten. Eén van de uitganspunten die door GS worden benoemd is het beter benutten van de verstedelijkingsstrategie; een ander uitgangspunt is het beschermen van de open ruimte in onze provincie. Daarom vraagt onze partij zich af of gemeenten ook de optie krijgen om een huidige 3 hectare locatie te ruilen voor een binnenstedelijke locatie zoals leegstaande bedrijventerreinen of kantoorpanden? Graag een reactie.

Vanzelfsprekend vinden wij bovendien dat wanneer er een 3 hectare locatie geruild wenst te worden voor een andere locatie buiten bestaand stads- en dorpsgebied, er zeer kritisch gekeken moet worden naar deze locatie, bijvoorbeeld of er sprake is van een water- en bodemsturende keuze. Nog een ander uitgangspunt van GS is immers buitenstedelijke woningbouwlocaties optimaal te gebruiken, en als de locatie zelf al van nature niet optimaal is wordt dit lastig – en kostbaar.

Wat betreft deze laatste twee punten verwijs ik graag naar de vorige week gepubliceerde Monitor Nationale Omgevingsvisie.[1] In dit onderzoek van het Planbureau voor de leefomgeving wordt zowel gewezen op het belang van zoveel mogelijk binnenstedelijk bouwen als de noodzaak van het vermijden van niet-waterrobuuste locaties.

Dan de analyse over de woningzoekenden en het huizenaanbod in Zuid-Holland. En om de woorden van GS te gebruiken: er is zeker sprake van een ‘forse mismatch’. Het onderzoek laat overduidelijk zien dat we op het moment al te weinig woningen hebben in het betaalbare segment én dat er te weinig sociale en betaalbare woning geprogrammeerd worden.

De provincie gaat het gesprek aan met gemeenten om te kijken of het aantal sociale en betaalbare woningen in de woningbouwprogrammaring te verhogen mogelijk is. De rol die gemeenten spelen in deze ‘forse mismatch’ moet duidelijk worden gemaakt, net zoals hun rol in de oplossing. Uitgangspunt zou hierbij moeten zijn dat wonen een grondrecht is, en woningen geen winstobjecten. Wij hopen dat hier snel concrete afspraken uit volgen. Tegelijkertijd hopen we dat bij deze gesprekken ook de noodzaak van duurzame, energieneutrale, toekomstbestendige en natuurinclusieve woningen wordt meegegeven aan de gemeenten. Hier kan de provincie haar rol in pakken door het delen van kennis, het inzetten van experts op dit gebied of de Vliegende Brigade. Wij horen graag van GS of zij van plan zijn ook dit punt mee te nemen naar de gesprekken?

Kirsten Weitering
Fractievolger Partij voor de Dieren
Provincie Zuid-Holland

[1] Monitor Nationale Omgevingsvisie 2024 | Planbureau voor de Leefomgeving (pbl.nl)

Interessant voor jou

Bijdrage RM commissie 'Straatje erbij' en Schone Lucht Akkoord (SLA)

Lees verder

Bijdrage LG commissie Groeiagenda Natuur-inclusief ZH en Water

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer