Partij voor de Dieren doet mee aan 'Seeing the Stars'in Leiden


22 september 2022

Den Haag, 22 september 2022 – De provinciale fractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is aanwezig bij het evenement ‘Seeing the stars’ in Leiden op zondag 25 september: licht uit sterren aan! Alle lichten in Leiden worden gedoofd om het mogelijk te maken de sterrenhemel te zien.

Het overmatig en onnodig gebruik van licht heeft grote gevolgen op de maatschappij, hierbij valt te denken aan gevolgen bij de mens, maar ook dieren, planten en zelfs de economie worden hier negatief door beïnvloedt.

Het natuurlijke ritme wordt verstoord doordat moeilijker melatonine (ons slaaphormoon) wordt aangemaakt. Sinds de komst van elektrische verlichting slapen mensen gemiddeld anderhalf uur minder per nacht. Onderzoek toont aan dat het verstoren van het natuurlijk dag- en nachtritme effect heeft op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes. Daarom zou het aanhouden van een natuurlijk dag- en nachtritme, in een omgeving die ’s nachts écht donker is, veel beter voor ons zijn. En niet alleen het ritme van mensen raakt van slag, maar ook dat van de rest van de natuur.

Door het steeds lichter worden van de omgeving raken vogels bijvoorbeeld van de leg en leggen ze hun eieren wanneer er nog niet genoeg voedsel is. Vleermuizen die gevoelig zijn voor licht, verliezen leef- en jaaggebied. Dat geldt ook voor bosmuizen en martersoorten. De populatie nachtvlinders gaat al jarenlang achteruit. Naast dieren zijn ook veel plantensoorten gebaat bij een echte afwisseling van dag en nacht. Te veel licht kan dus een heel ecosysteem ontwrichten en oplossing voor deze lichtvervuiling is minder verlichting.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Carla van Viegen: “Zuid-Holland is één van de meest verlichte plekken van de wereld vanwege de kassen, industriële plekken, weg- en straatverlichting, reclameverlichting, sier- en terreinverlichting. Het is zo belangrijk om minder verlichting en meer donkerte te creëren in het belang van mens, dier en milieu. En het levert ook nog energiebesparing op in tijden van energiecrisis.”

Foto: NASA/EPA

Nasa

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren veroordeelt de zinloze bomenkap door boze boeren in de Krimpenerwaard

Den Haag, 28 juni 2022 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is verbijsterd over de zinloze actie van boeren om massaal ...

Lees verder

Partij voor de Dieren Statenfracties: Kabinet, neem uw verantwoordelijkheid!

Partij voor de Dieren Statenfracties: kabinet, neem uw verantwoordelijkheid! Den Haag, 6 oktober 2022 – De gezamenlijke Stat...

Lees verder