Partij voor de Dieren vraagt provincie om actie na gebrekkige commu­ni­catie over PFAS in zeeschuim


6 augustus 2024

Den Haag, 6 augustus 2024 – De Partij voor de Dieren Zuid-Holland heeft kritische vragen gesteld aan het provinciebestuur over de gebrekkige communicatie rondom de gevaren van PFAS in zeeschuim. Aanleiding hiervoor is een recent aangescherpt advies van het RIVM en de rijksoverheid om contact met zeeschuim te vermijden vanwege hoge concentraties van deze schadelijke stoffen.

PFAS, een verzamelnaam voor meer dan zesduizend chemische stoffen, staan bekend om hun schadelijke effecten op de gezondheid. Het RIVM heeft al eerder aangegeven dat de Nederlandse bevolking via voedsel en drinkwater teveel PFAS binnenkrijgt, waardoor elke extra blootstelling, zoals via zeeschuim, ongewenst is. Toch ontbreekt het aan adequate voorlichting richting het publiek.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Zuid-Holland, is bezorgd over het feit dat deze belangrijke informatie de strandgangers niet bereikt. Het huidige advies is slechts te vinden op een website over zwemwater, waar enkel wordt vermeld dat PFAS zich goed hechten aan zeeschuim en dat contact hiermee vermeden moet worden. “Het is onacceptabel dat er nauwelijks ruchtbaarheid is gegeven aan dit aangepaste advies. Mensen moeten weten dat er een risico bestaat voor hun gezondheid en die van hun kinderen en huisdieren door in zeeschuim te spelen en ook voor paarden is het niet goed om door zeeschuim te lopen,” zegt Van Viegen.

De Partij voor de Dieren wil dat het provinciebestuur goed onderbouwd aangeeft hoe zij de gevaren van PFAS in zwem- en zeewater inschatten voor de gezondheid van mens en dier. Ook roept zij de provincie op om het RIVM te verzoeken nader onderzoek te doen naar de specifieke gevaren van PFAS in zeeschuim.

Daarnaast dringt de partij aan op proactieve communicatie richting strandbezoekers en provinciaal overleg met kustgemeenten over de risico’s van zeeschuim. “Er moet goede voorlichting komen om strandgangers, en vooral ook hun huisdieren en paarden, te beschermen tegen deze schadelijke stoffen,” benadrukt Van Viegen. Ze stelt voor om informatieborden bij strandovergangen te plaatsen en andere communicatiekanalen te benutten om het publiek beter te informeren.

Van Viegen vraagt ook of het provinciebestuur bereid is om het belang van dieren in de informatievoorziening mee te nemen, aangezien honden en paarden die op het strand en in de zee komen ook risico lopen op PFAS-blootstelling.

Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft nog niet gereageerd op de vragen van de Partij voor de Dieren. Ondertussen blijft het advies om contact met zeeschuim te vermijden van kracht, en hoopt de Partij voor de Dieren op snelle actie om de gezondheid van strandgangers beter te beschermen. De partij wil daarnaast al langere tijd dat er een totaalverbod komt op de toepassing en het gebruik van PFAS in Nederland en dat de regering zich inzet voor een volledig Europees verbod op PFAS.

Lees onze schriftelijke vragen hier

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Zuid-Holland dringt aan op schuilmogelijkheden voor weidedieren

Den Haag, 15 juli 2024 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat de provincie Zuid-Holland maatregelen neemt om schu...

Lees verder

Jaarverslag 2023 Partij voor de Dieren Zuid-Holland

Bekijk hier ons jaarverslag: Jaarverslag 2023 Partij voor de Dieren Zuid-Holland

Lees verder