Schrif­te­lijke vragen Gevaren zeeschuim


Indiendatum: 3 aug. 2024

Toelichting

Op de website van de NOS staat het bericht dat de rijksoverheid dieren en mensen vanaf nu afraadt zich in zeeschuim te begeven, omdat daarin grote concentraties aan PFAS zitten.[1]

Het RIVM geeft in een onderzoeksrapport aan dat er in Nederland al teveel blootstelling aan PFAS. Het RIVM heeft berekend dat een groot deel van de Nederlandse bevolking via voedsel en drinkwater al te veel PFAS binnenkrijgt. Dit maakt dat in principe elke extra blootstelling onwenselijk is. Contact met zeeschuim leidt tot extra PFAS blootstelling, maar de omvang van deze blootstelling is in de analyse van het RIVM niet ingeschat.[2]

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam van meer dan zesduizend stoffen die slecht voor de gezondheid zijn. Voorheen was het gezondheidskundig advies van de rijksoverheid aan strandgangers om zich aan het einde van de dag af te spoelen, maar dat advies is per deze maand aangescherpt.

Weinig mensen weten evenwel van dit advies, omdat er volgens de berichtgeving geen ruchtbaarheid aan is gegeven. Er is slechts een passage aan gewijd op een website die informatie verstrekt over zwemwater, die luidt: “PFAS hechten, net als sommige andere chemische stoffen, virussen en bacteriën, goed aan (zee)schuim. Probeer dus te voorkomen dat je (zee)schuim binnen krijgt en laat kinderen en huisdieren er niet in spelen.”[3]

De Partij voor de Dieren ziet graag dat de provincie Zuid-Holland nader onderzoek laat uitvoeren en meer informatiekanalen benut en wegen bewandelt om dit belangrijke advies onder de aandacht te brengen van mensen – al dan niet met dieren bij zich – die de Zuid-Hollandse stranden bezoeken. Op meerdere plaatsen bij strandovergangen staan al informatieborden van de provincie.

Naar aanleiding hiervan legt de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voor.

Vragen

  • Kunt u goed onderbouwd (en met bronvermelding) aangeven hoe het college de gevaren van PFAS in zwem- en zeewater inschat voor de gezondheid van mens en dier?
  • Het RIVM heeft onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van zeeschuim in zeewater.[4] Bent u bereid om het RIVM te verzoeken nader onderzoek te laten uitvoeren naar de gevaren van PFAS in zeeschuim voor mens en dier? Zo nee, waarom niet?
  • Ziet u het belang van goede voorlichting richting strandgangers over de mogelijke gevaren van PFAS voor dieren en mensen die zich voordoen in zeeschuim? Zo nee, waarom niet?
  • Welke informatiekanalen acht u kansrijk in te zetten voor het beter onder de aandacht brengen van het advies van de rijksoverheid over het vermijden van contact met zeeschuim? En bent u bereid deze kanalen ook in te zetten? Zo nee, waarom niet?
  • Ziet u ook nog andere wegen voor zich voor goede informatievoorziening, zoals het informeren via borden bij de strandovergangen en nader overleg met de kustgemeenten in onze provincie om een goede voorlichting te bevorderen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u ons de uitkomsten van de gesprekken met de kustgemeenten doen toekomen?
  • Bent u bereid het belang van de dieren integraal mee te nemen in uw informatievoorziening over de gevaren van PFAS in zeeschuim, aangezien er dikwijls honden worden uitgelaten op het strand en paarden over het strand en in zee rijden? Zo nee, waarom niet?


[1] https://nos.nl/artikel/2530054-advies-aangescherpt-speel-niet-in-zeeschuim-maar-strandganger-weet-van-niets

[2]https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/KU-2023-0018.pdf

[3] https://www.zwemwater.nl/PFAS

[4] https://open.overheid.nl/documenten/dpc-2d4635ae8721ef3748896ee7712dc21c58f731de/pdf

Indiendatum: 3 aug. 2024
Antwoorddatum: 16 sep. 2024

Klik hier voor de antwoorden.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Technische vragen Voorjaarsnota 2024 en Kadernota 2025

Lees verder

Schriftelijke vragen 6000 maal normoverschrijding giftige bestrijdingsmiddelen in oppervlaktewater

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer