Partij voor de Dieren Zuid-Holland dringt aan op schuil­mo­ge­lijk­heden voor weide­dieren


15 juli 2024

Den Haag, 15 juli 2024 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat de provincie Zuid-Holland maatregelen neemt om schuilmogelijkheden voor weidedieren te verbeteren en heeft hiertoe een voorstel ingediend. De partij benadrukt dat de toenemende hittegolven en hevige regenval een ernstige bedreiging vormen voor deze dieren.

Fractievoorzitter Carla van Viegen: “De extremen in het weer nemen toe, en dat levert grote welzijnsproblemen op voor weidedieren. Zonder adequate schuilmogelijkheden lijden deze dieren onder de hitte en regen, en soms overlijden ze zelfs.”

De partij wijst op de Wet dieren, die voorschrijft dat dieren beschermd moeten worden tegen fysiek en fysiologisch ongemak, en het Besluit Houders van dieren, dat bescherming vereist bij slechte weersomstandigheden. Ondanks deze wettelijke kaders blijkt de praktijk vaak tekort te schieten. In 2023 nam de Tweede Kamer al een besluit aan dat beschuttingsmogelijkheden tegen extreme weersomstandigheden voor weidedieren verplicht stelt. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft regels opgesteld en handhaaft deze om weidedieren te beschermen, maar op provinciaal en gemeentelijk niveau is nog veel werk te verzetten.

Het Zuid-Hollandse Omgevingsprogramma biedt gemeenten de mogelijkheid om schuilmogelijkheden op te nemen in hun plannen, maar veel gemeenten hebben hier nog geen beleid voor. De Partij voor de Dieren heeft tijdens de laatste vergadering van Provinciale Staten een voorstel ingediend om gemeenten te stimuleren beleid te ontwikkelen voor schuilmogelijkheden. Daarnaast vraagt de partij om bekendheid te geven aan een nieuwe subsidieregeling vanuit het Deltaplan Biodiversiteit voor houtige landschapselementen, zoals heggen, houtwallen e.d., die kunnen bijdragen aan meer beschuttingsmogelijkheden. GroenLinks/Partij van de Arbeid, VVD, CDA, Christenunie, JA21, PVV, SGP, VVD en Volt stemden tegen het voorstel, waardoor het voorstel geen meerderheid behaalde.

Van Viegen: “Het is van groot belang dat we nu actie ondernemen. De gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk zichtbaar en treffen niet alleen mensen, maar ook dieren. Met dit voorstel zetten we juist een concrete stap om het welzijn van weidedieren te verbeteren en hen beter te beschermen tegen de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Het is jammer dat het voor nu niet gelukt is., maar we zullen ons hiervoor blijven inzetten!”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Zuid-Holland zorgt voor steun aan dierenambulances

Den Haag, 11 juli 2024 – De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben met een ruime meerderheid besloten om financiële onder...

Lees verder