Provin­ciale steun voor (dieren)voed­sel­banken en dak- en thuis­lo­zen­opvang regio’s Rotterdam en Den Haag


16 december 2020

Den Haag, 16 december 2020 – De cateringkosten, die tijdens de vergaderingen van Provinciale Staten zijn bespaard vanwege het digitaal vergaderen, worden besteed aan de (dieren)voedselbanken en de dak- en thuislozenopvangen van het Leger des Heils in de regio’s Den Haag en Rotterdam. Dit voorstel van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is met brede steun aangenomen.

In 2020 hebben Provinciale Staten in Zuid-Holland vanwege de coronacrisis grotendeels digitaal vergaderd. Daardoor is ruim 15.000 euro bespaard aan cateringkosten. Daarom diende de Partij voor de Dieren een voorstel in om het geld te besteden aan een kwetsbare groep mensen, die het goed kunnen gebruiken. Het voorstel is aangenomen met steun van de SP, PvdA, D66, PVV, Forum voor Democratie, Groep van Pareren, 50Plus, GroenLinks en deels VVD. De ChristenUnie/SGP, CDA en Groep GO stemden tegen het voorstel.

Er is veel maatschappelijk draagvlak voor ondersteuning van voedselbanken, waaronder de actie van Radio 538. Veel mensen hebben het financieel zwaar, mede vanwege de coronacrisis. De besparing op de provinciale cateringkosten bood een mooie gelegenheid om een kwetsbare groep mensen, eventueel met hun huisdieren, te ondersteunen in hun eerste levensbehoeften. Het bedrag van ruim € 15.000,-- is verdeeld over de Stichting voedselbanken regio’s Den Haag en Rotterdam, de Dak- en Thuislozenopvangen van het Leger des Heils in Rotterdam en Den Haag en de dierenvoedselbanken Haaglanden en Rijnmond.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Carla van Viegen: “We zijn heel blij met de brede steun voor ons voorstel. Het is een klein, maar waardevol gebaar naar die mensen die het moeilijk hebben in deze bijzondere tijd. Eén van de Statenleden verwoordde het heel mooi door te zeggen dat er ook aan de ‘os en de ezel’ wordt gedacht. Het is heel jammer dat juist christelijke partijen als de ChristenUnie/SGP en het CDA, maar ook deels VVD tegen dit voorstel hebben gestemd.”

Gerelateerd nieuws

Zondag 6 december Digitale lezing 'Emoties bij Dieren' door bioloog Jan van Hooff

Den Haag, 23 november 2020 – Op zondag 6 december om 14.00 uur zal de bekende bioloog en primatoloog Jan van Hooff een digita...

Lees verder

Geen ‘koehandel’ met Nieuwkoopse stikstofruimte

Den Haag, 11 januari 2021 – De provincie Zuid-Holland moet de vrijkomende stikstofruimte vanuit de veehouderij niet verhandel...

Lees verder