Geza­me­lijke schrif­te­lijke vragen Vertimec Partij voor de Dieren en Groen Links


Indiendatum: apr. 2020

Toelichting

Afgelopen week maakte de NOS bekend dat de Vlinderstichting bezwaar aantekent tegen een proef met het bestrijdingsmiddel Vertimec, dat wordt ingezet tegen de eikenprocessierups (https://nos.nl/l/2330093). De Vlinderstichting zegt bezwaar aan te tekenen, omdat Vertimec middel alles doodt wat ermee in aanraking komt. Eind vorige maand keurde het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) het middel goed voor maximaal 2500 bomen in de gemeente Utrecht, de Overijsselse gemeente Zwartewaterland en Son en Breugel, Reusel, Bladel en Eersel in Noord-Brabant. Daarop is de proef begonnen, maar volgens de Vlinderstichting hebben Bladel en Reusel afgezien van deelname. In het besluit erkent het Ctgb dat de proef schadelijke en onaanvaardbare effecten kan hebben op de gezondheid van mensen, in het bijzonder kwetsbare groepen, en ook voor dieren en het milieu.

1. Is het college bekend met het middel Vertimec en het besluit van het Ctgb om het gebruik op de genoemde plekken goed te keuren?

2. Is de provincie Zuid-Holland voornemens dit middel te gaan toepassen bij de bestrijding van de eikenprocessierups en daarvoor goedkeuring te gaan vragen bij het Ctgb?

Voor de fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren is gebruik van het middel Vertimec onacceptabel.

3. Is het college dat eens met de fracties? Waarom wel, of waarom niet?

Carla van Viegen (PvdD) en Ariƫtte Kasbergen (GL)

Indiendatum: apr. 2020
Antwoorddatum: 12 mei 2020

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Aanvullende technische vragen 1e Begrotingswijziging 2020

Lees verder

Schriftelijke vervolgvragen ontheffing doden vossen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer