Schrif­te­lijke vragen ener­gie­tran­sitie glas­tuinbouw


Indiendatum: 30 jan. 2021

Vragen

  1. Kent u het bericht ‘Duurzaamste glasteler van Nederland door hoge energiebelasting toch weer aan het gas: het beleid werkt averechts’?[1]
  2. Bent u met ons van mening dat duurzame ondernemers als Rob Baan, die in 2016 is uitgeroepen tot duurzaamste agrariër van het jaar, agrarisch ondernemer van het jaar 2020 en 2021 is, een belangrijke voortrekkersrol spelen in de energietransitie en zeker in de glastuinbouw?
  3. Het duurzame glastuinbouwbedrijf is gevestigd in het Westland, Zuid-Holland. Welke mogelijkheden ziet het college om deze duurzame ondernemer weer van het gas af te laten gaan en weer over te laten gaan op duurzame energievoorziening?
  4. De glastuinbouw speelt een belangrijke rol in het in balans houden van de stroomvoorziening van Nederland. De glastuinbouw kan in tegenstelling tot grootschalige stroomvoorzieningen per minuut op of afschakelen. Groene stroom is duurder dan grijze stroom. Het Rijk belast groene stroom met een Opslag Duurzame Energie (ODE) heffing, die daardoor innovatie ontmoedigt. Bent u bereid om met het Rijk in gesprek te gaan om dit te veranderen en hiermee innovatie en verduurzaming meer kansen te geven? Zo nee, waarom niet?
  5. Kunt u aangeven waarom er wel een beperkte compensatie is voor 2021 en 2022, maar niet voor 2020, een jaar waarin MKB en zelfstandige ondernemers het al zo moeilijk hebben? Bent u bereid om dit aan te kaarten bij het Rijk? Zo nee, waarom niet?
  6. De provincie Zuid-Holland heeft een belangrijke opgave en ambities ten aanzien van de energietransitie. Wat vindt u ervan dat multinationals als Shell veel minder Opslag duurzame Energie (ODE)-heffing betalen (0,04 cent in plaats van 2 cent per kilowatt uur) en bent u bereid om dit bij het Rijk aan te kaarten?[2] Zo nee, waarom niet?
  7. Wat vindt u ervan dat vervuilende bedrijven worden ontzien en de rekening wordt doorgeschoven naar het midden- en kleinbedrijf, omdat zij het meest meebetalen aan de subsidiepot om te vergroenen, maar wel het minste subsidie ontvangen? Bent u bereid om dit aan te kaarten bij het Rijk? Zo nee, waarom niet?

Carla van Viegen
Partij voor de Dieren

[1] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/duurzaamste-glasteler-van-nederland-door-hoge-energiebelasting-toch-weer-aan-het-gas-het-beleid-werkt-averechts/
[2] https://nos.nl/artikel/2343925-rekening-van-energietransitie-ligt-vooral-bij-mkb-ers-en-niet-bij-grootverbruikers.html

Indiendatum: 30 jan. 2021
Antwoorddatum: 4 mrt. 2021

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Vervolgvragen over strandhuisjes Kijkduin

Lees verder

Schriftelijke vragen tijdelijk jachtverbod vanwege extreme weersomstandigheden

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer