Schrif­te­lijke vragen serveren paling tijdens Prins­jes­prijs­diner


Indiendatum: sep. 2019

Toelichting

Tijdens het prinsjesprijsdiner op 12 september jl., georganiseerd door de provincie Zuid-Holland, is er tijdens het diner paling geserveerd.

Palingen komen op een afschuwelijke manier aan hun eind. Ze worden levend in een zoutbad gegooid om ze van hun slijmlaag te ontdoen. Deze doodstrijd kan wel twintig minuten duren. Soms worden ze van te voren verdoofd in ijs, maar ook deze methode is enorm dieronvriendelijk. De dieren worden geïmmobiliseerd maar zijn nog lang bij bewustzijn. Vissen zijn ‘vogelvrij’ – er bestaan geen welzijnsregels, ook niet voor kweekvis. Zelfs supermarktketens zijn daarom gestopt met de verkoop van paling.

Naar aanleiding hiervan legt de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voor.

Vragen

  • 1) Paling is een ernstig bedreigde diersoort (Rode Lijst IUCN). Bent u met ons van mening dat door de provincie Zuid-Holland bij gelegenheden geen paling meer geserveerd zou moeten worden als voedselvoorziening aan mensen onder de verantwoordelijkheid van de provincie valt? Zo nee, waarom niet?
  • 2) Bent u dientengevolge bereid voortaan geen paling meer te (laten) serveren? Zo nee, waarom niet?
  • 3) Bent u in het kader van een betere zorg voor onze planeet ook bereid om minder vlees en vis te serveren en te kiezen voor meer plantaardig voedsel en vleesvervangers en hierover overleg te plegen met de cateraars, die de voedselvoorziening voor de provincie verzorgen? Zo nee, waarom niet?

Carla van Viegen

Partij voor de Dieren Zuid-Holland

Indiendatum: sep. 2019
Antwoorddatum: 16 okt. 2019

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen recreanten in gevaar door jagers

Lees verder

Technische vragen PAS

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer